V Ostravě se šíří žloutenka, nakažené jsou hlavně děti

V Ostravě se šíří žloutenka typu A (zdroj: ČT24)

Od konce dubna hygienici evidují v Ostravě přes čtyřicet nakažených žloutenkou typu A, v drtivé většině případů jde o děti. Jedná se o nejvyšší počet případů nákazy za posledních deset let. Zatím není možné přesně říci, kde se lidé nakazili, z informací, které má ČT k dispozici z Fakultní nemocnice Ostrava, vyplývá, že to mohlo být na Slovensku. Nemoc se v Ostravě šíří hlavně v městské části Přívoz. Hygienici nadále trasují kontakty nakažených, zatím bylo vytrasováno asi čtyři sta lidí.

„Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje situaci samozřejmě sleduje, epidemiologická šetření probíhají. Veškeré aktivity směřují k tomu, aby byla nastavena taková opatření, aby nedocházelo k dalšímu šíření nákazy,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hygieniků Aleš Kotrla.

Hygienici od 22. dubna zaznamenali celkem 44 nakažených lidí, z toho bylo 43 dětí ve věku od jednoho do sedmnácti let. V posledních dvou týdnech to bylo dokonce sedmnáct nových případů, z toho šlo v šestnácti případech o děti. „Se stoprocentní jistotou nelze zjistit, kde a jak se nakazili. Jelikož žloutenka A je onemocnění špinavých rukou a přenáší se orální a fekální cestou, je zde na místě důraz na hygienu rukou,“ dodal mluvčí.

Hygienici vyhledaným kontaktům nakažených doručili rozhodnutí, která spočívají zejména v lékařském dohledu stanoveném na padesát dní od posledního kontaktu s nemocným. „Mají povinnost sledovat svůj zdravotní stav, podrobit se třem lékařským kontrolám včetně odběru krve. Nesmí vykonávat práci v potravinářství a společném stravování, (musejí) dbát na osobní hygienu a provádět zvýšenou dezinfekci v domácnosti,“ popsal Kotrla.

Průběh nemoci bývá u dětí mírný

Doporučení hygienici vydali také třem základním školám v Ostravě i jedné místní ubytovně. „Spočívají v průběžné dezinfekci společných prostor, všech dotykových ploch, toalet, a to minimálně jednou denně,“ řekl mluvčí hygieniků s tím, že musejí zajistit i dostatek dezinfekčních prostředků pro personál.

Všichni nakažení žloutenkou musejí být vždy hospitalizovaní. Primářka infekční kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Lenka Petroušová potvrdila, že v poslední době bylo hospitalizováno více než čtyřicet lidí. „V poslední době se žloutenka vyskytuje velice málo, takže tento počet pacientů v krátkém časovém období je hodně,“ uvedla.

Petroušová také potvrdila, že se jednalo převážně o děti, u těch má nemoc většinou lehký průběh. „Ale bylo u nás jedno dítě hospitalizováno téměř měsíc pro poměrně závažné postižení jater,“ popsala. Doporučila také očkování proti žloutence, které je možné v kteroukoliv roční dobu. „Ochranu nám poskytne už jedna dávka vakcíny,“ vysvětlila a dodala, že očkování by doporučila zejména starším lidem či pacientům s poškozením jater.

Festivalová sezona

V Ostravě momentálně začíná sezona festivalů. Podle Petroušové rozhodně není důvod k panice, ale k větší obezřetnosti. Ta je namístě i v případě cestování městskou hromadnou dopravou. „Vozidla MHD čistíme v pravidelném režimu, a to už od doby covidu, častěji a intenzivněji. Myjeme je denně, a to ve vozovnách nebo v průběhu provozu například při přestávkách na smyčkách,“ řekla mluvčí Dopravního podniku Ostrava Tereza Šnoblová s tím, že podnik je připraven dle aktuální situace režim přizpůsobit.

Například supermarkety v Přívozu zatím žádná opatření nezavedly. Doporučují však, aby lidé při nákupu pečiva nebo ovoce a zeleniny používali rukavice nebo igelitové sáčky.

V Ostravě už ve středu startuje festival Beats for Love a na konci července Colours of Ostrava. „Hygienici zatím vydávají pouze doporučení pro tyto festivaly, například aby tam byla dezinfekce,“ uvedla redaktorka ČT Jana Drápelová.