TÉMA

Infekční oddělení

V Ostravě se šíří žloutenka, nakažené jsou hlavně děti

Od konce dubna hygienici evidují v Ostravě přes čtyřicet nakažených žloutenkou typu A, v drtivé většině případů jde o děti. Jedná se o nejvyšší počet případů nákazy za posledních deset let. Zatím není možné přesně říci, kde se lidé nakazili, z informací, které má ČT k dispozici z Fakultní nemocnice Ostrava, vyplývá, že to mohlo být na Slovensku. Nemoc se v Ostravě šíří hlavně v městské části Přívoz. Hygienici nadále trasují kontakty nakažených, zatím bylo vytrasováno asi čtyři sta lidí.
před 12 h hodinami|

Léčba pacientů s covidem se výrazně zlepšila, říká o uplynulém roce lékař Dlouhý. Vlnu je ale nutné sklopit

V nemocnicích je rekordní počet těžce nemocných s covidem-19, speciální péči potřebuje přes 1500 lidí. Roste také podíl pozitivních testů a zemí se dál šíří britská mutace viru. Jak se můžou nemocnice na podobnou situaci připravit? A jak se za rok změnil přístup doktorů a sester k léčbě nemoci? Na otázky odpovídal v pořadu Interview ČT24 Pavel Dlouhý, primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, kde loni izolovali první pozitivně testované pacienty v Česku.
3. 3. 2021|

Pardubický kraj je tranzitním regionem, ve volbách může rozhodovat doprava nebo kauzy krajské nemocnice

Pardubický kraj je především tranzitním regionem, vede přes něj železniční koridor spojující Čechy s Moravou. Palčivým problémem je kamionová doprava, trasování budoucí dálnice D35, ale i investice do krajských silnic. Celou republikou pak otřásly kauzy pardubické nemocnice, kde malý chlapec po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu.
4. 9. 2020|