Lékařská zařízení testují těhotné ženy na žloutenku typu C. Může dojít k přenosu z matky na dítě

Události: Testování těhotných žen na žloutenku typu C (zdroj: ČT24)

Lékaři usilují o aktivnější vyhledávání těhotných žen, které mohou být nakažené hepatitidou C. Tento typ žloutenky je zrádný mimo jiné přenosem z matky na dítě. I proto infektologové doporučili testovat těhotné ženy. Novinka funguje nepovinně od ledna.

Veronika Bečvářová má termín porodu za týden. Je zdravotnice a každé vyšetření považuje za důležité, proto se nechá otestovat i na hepatitidu C. „Může se to týkat každého, i když to tak nevypadá. Mohly jsme to chytnout kdekoliv a nikdy na sto procent nevíte, že tu žloutenku v sobě nemáte,“ řekla Bečvářová.

V Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v Podolí testují každou matku, která přijde v prvním trimestru na těhotenské odběry, stačí k tomu kapka krve. Později se pracovníci ÚPMD zaměřují hlavně na rizikové pacientky.

„Když se u nich vyvinou rizikové faktory, příznaky – třeba jaterní onemocnění, tak to vyšetření cíleně provádíme,“ upřesnila vedoucí rizikového oddělení ÚPMD Anna Brandejsová. Problémem bývá užívání drog, tetování v nesterilním prostředí nebo sexuální nemoci. Nakazit se mohli i lidé, kteří dostali krevní transfuzi před rokem 1992.

„Testování na hepatitidu typu C dělají dlouhodobě i v mléčné bance v porodnici v Podolí. Jen za poslední měsíc kontrolou prošlo zhruba 100 litrů mléka,“ doplnila redaktorka ČT Lea Surovcová. Podle pediatričky a vedoucí mléčné banky ÚPMD Marcely Křižové je řada žen s hepatitidou bezpříznakových, ale i tak může dojít k postižení jater. Léčba trvá zhruba tři měsíce. Ve většině případů je účinná.

Existují léky pro děti od tří let

Zástupkyně přednosty pro klinickou hepatologii Institutu klinické a experimentální medicíny Soňa Fraňková okomentovala stav těhotných žen. „Tyto ženy jsou mladé, tak se mohou léčit ve stadiu málo pokročilého jaterního onemocnění. Může se správně otestovat dítě, když se narodí,“ řekla. 

Testy je potřeba provádět, protože jsou k dispozici moderní léky, které lze poskytnou dětem od věku tří let a které dokáží infekci zcela zlikvidovat, upozornil Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Hepatitida C je zákeřná v tom, že se projeví často až cirhózou jater nebo rakovinou. A to i 30 let od nákazy. Podle odhadů může být v Česku až 60 tisíc lidí, kteří o nemoci neví. Ročně se léčí jen 1 500 z nich.