TÉMA

Žloutenka A

V Ostravě se šíří žloutenka, nakažené jsou hlavně děti

Od konce dubna hygienici evidují v Ostravě přes čtyřicet nakažených žloutenkou typu A, v drtivé většině případů jde o děti. Jedná se o nejvyšší počet případů nákazy za posledních deset let. Zatím není možné přesně říci, kde se lidé nakazili, z informací, které má ČT k dispozici z Fakultní nemocnice Ostrava, vyplývá, že to mohlo být na Slovensku. Nemoc se v Ostravě šíří hlavně v městské části Přívoz. Hygienici nadále trasují kontakty nakažených, zatím bylo vytrasováno asi čtyři sta lidí.
před 13 h hodinami|

Českokrumlovská nemocnice oddělila pacienty se žloutenkou. Hygienici očekávají nárůst případů

Pro pacienty se žloutenkou typu A, přezdívané nemoc špinavých rukou, vyčlenili zdravotníci českokrumlovské nemocnice speciální stanici. Nákaza se rozšířila z jídelny u nádraží v Českých Budějovicích. Hepatitida se na jihu Čech roznesla v době, kdy zdravotnická zařízení čelí i růstu pacientů s covidem-19. Kvůli očekávanému náporu oznámila Nemocnice České Budějovice omezení péče na vybraných odděleních.
12. 10. 2020Aktualizováno12. 10. 2020, 13:41|

Hygiena varuje před konzumací dvou šarží mražených jahod, mohou způsobit žloutenku

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová varuje před konzumací dvou šarží mražených jahod, které společnost Czech Frost distribuovala do prodejen firmy Iceland Czech. Obě šarže nejsou bezpečné pro zdraví obyvatel, mohou způsobit žloutenku typu A. Pražská hygiena předběžným opatřením prodej těchto jahod zakázala, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Lidé mohou zakoupené zboží vrátit. Vyjádření prodejce zatím není k dispozici.
21. 7. 2020|