V Česku přibývá zahraničních lékařů. Ve Studené bude spravovat zuby Brazilka

Události: Zahraniční lékaři v českých ordinacích (zdroj: ČT24)

Zubaři z různých koutů světa ordinují na řadě míst v Česku. Třeba do Studené na jihu Čech se přistěhovala zubní lékařka původem z Brazílie. Podle České stomatologické komory přibývá zemí, které se zaměřují na podporu studia stomatologie a chtějí vystudované lékaře posílat do zahraničí.

Ve schránce u dveří zubní ordinace ve Studené na jihu Čech se ukrývá modlitba. Na zeď ji pověsili manželé, kteří v obci ordinují. On je Žid ze slovenských Košic a ona je Židovka z Brazílie. Poznali se v Izraeli, kde studovali. 

„A vzali jsme se, jedna dcera se narodila v Jeruzalémě, druhá se narodila v Praze,“ řekl zubní laborant Tomáš Fleischmann. Manželka dostudovala v Portugalsku, podnikat tam dvojice nakonec odmítla. „Tam je naopak jiná situace než v Česku, tam je hodně zubařů,“ dodal Fleischmann.

Podle České stomatologické komory přibývá zemí, které chtějí posílat více zubařů do zahraničí, zhruba tisíc ročně. Je to například Rumunsko, Maďarsko nebo Portugalsko. 

„Kdo chce totálně vyvážet zubaře, je pan Erdogan, který má stejně studentů stomatologie jako celá Evropská unie,“ popsal prezident České stomatologické komory Roman Šmucler s odkazem na tureckého prezidenta.

Ve Studené zprvu radnice těžko sháněla náhradu za zubaře, který zemřel. „Nedařilo se nám, nabízeli jsme finanční hotovost, snažili jsme se zubaře nalákat různými prostředky,“ uvedl starosta Pavel Škoda (nestr.).

U manželů rozhodly nižší náklady na podnikání než v Praze nebo větší klid. Teď se snaží vyjít s ostatními bez ohledu na vyznání. „Hlavně být člověkem, chovat se jako člověk,“ dodal Fleischmann.