Statisíce lidí v Česku nemají zubaře, podle stomatologické komory je ale dentistů dost

Události: Chybí zubaři, pediatři i praktičtí lékaři (zdroj: ČT24)

Zubaře nemá v Česku 600 tisíc lidí. Přesto stomatologická komora tvrdí, že zubních lékařů je dost – bezmála sedm tisíc. Část z nich ale nemá smlouvu s pojišťovnou a pacienti by si u nich museli celou péči hradit. Navíc do některých, hlavně příhraničních regionů, se stomatologům nechce. Podle komory by pomohlo, kdyby se do hledání zubařů víc zapojily samotné kraje. V některých regionech je málo také pediatrů a praktiků pro dospělé.

Třeba v Moravskoslezském kraji je zubní noční pohotovost jen jedna. Nejvíc pacientů tam odbavují kolem šesté hodiny, tedy hned po otevření. Například Kateřina Benčová zubaře nemá půl roku, i když ho sháněla v několika městech. Dentista, ke kterému docházela předtím, odešel za lepším do ciziny. Nyní tak na ošetření musela na pohotovosti čekat déle než dvě hodiny. 

Že často zubaři odcházejí do zahraničí, potvrzují i lékaři sdružení v poradní skupině ministerstva zdravotnictví. Podle nich je to jeden z důvodů, proč jich třeba v severomoravském regionu není dost. Navíc zdaleka ne všichni zubaři mají smlouvy s pojišťovnami – podle stomatologické komory je to asi tisícovka z celkového počtu 6800 zubních lékařů.

„Ti, co mají smlouvu s pojišťovnami, jsou absolutně plní. Severní Morava je na tom ekonomicky trošku jinak, pro lidi opravdu není únosné nechat se ošetřovat bez pojišťovny,“ má jasno opavský dentista Miroslav Kozelský.

Problém je i s pohotovostmi

Člen poradní skupiny ministerstva zdravotnictví Lubomír Beran navíc upozorňuje, že ne všichni zubaři pracují na plný úvazek. Například mladé lékařky kvůli mateřství podle něj často několik let nepracují vůbec, následně na malé úvazky.

Problém je také se zajišťováním zubní pohotovosti. S provozem té dětské skončila na začátku roku třeba motolská nemocnice, která jako jediná zajišťovala tuto službu v Praze. Nemá totiž dostatek lékařů, kteří by tam byli ochotní sloužit.

Lokality s nedostatkem zubařů
Zdroj: ČT24/VZP

Prezident stomatologické komory Roman Šmucler nicméně trvá na tom, že zubařů je v Česku dost. Podle komory se mají při shánění zubařů více angažovat kraje. Prý by také pomohlo, kdyby si lidé mohli doplatit lepší péči, kterou si dnes musí hradit celou sami.

Kromě zubařů v některých částech Česka chybí také pediatři a praktici. Nedostatek dětských lékařů hlásí mimo jiné Praha. Praktičtí lékaři pro dospělé často nejsou rovněž v příhraničí, navíc jsou v Česku okresy, kde chybí obě skupiny lékařů.

Lokality, kde chybí pediatři a praktičtí lékaři
Zdroj: ČT24/VZP