V Brně ukončilo provoz očkovací centrum Bohéma. Pro vakcínu proti covidu si tam přišlo přes 80 tisíc lidí

Očkovací centrum Bohéma v Janáčkově divadle v Brně kvůli nízkému zájmu ukončilo provoz. Od července roku 2021 tam očkování proti covidu dostalo přes osmdesát tisíc lidí. Podání vakcíny zajišťovala Společnost Podané ruce. Očkování se přesouvá do Vídeňské ulice.

Podané ruce ukončily provoz velkokapacitního očkovacího centra po roce a půl. „Podařilo se nám naočkovat proti covidu téměř třiaosmdesát tisíc lidí, dalších více než třiapadesát tisíc osob bylo očkováno při mobilních výjezdech,“ uvedla mluvčí Společnosti Podané ruce Andrea Harmuthová.

Největší zájem byl loni v lednu, přes osmnáct tisíc, letos v lednu to bylo pouze tři sta jedenáct osob. „Zájem lidí o očkování se přechodně zvýšil v červenci a v říjnu 2022 se spuštěním další vlny očkování čtvrtými dávkami a s příchodem modifikovaných vakcín. Od prosince 2022 šel počet podaných dávek výrazně dolů a z tisíce naočkovaných lidí měsíčně se staly stovky,“ poznamenala Harmuthová.

Přesune se i ukrajinské centrum

Společnost Podané ruce očkovala v několika krajích České republiky. „Jezdili jsme za imobilními pacienty a přinášeli jsme stále nové koncepty. Očkování jsme nabídli také uprchlíkům z Ukrajiny. Očkovat budeme i nadále, ale provoz velkokapacitního centra za současné situace už nedává smysl,“ uvedl vedoucí lékař očkovacího centra a ředitel pro výzkum Společnosti Podané ruce Viktor Mravčík.

Teď mohou lidé dostat vakcínu v ambulanci na Klinice Podané ruce ve Vídeňské ulici. S uzavřením centra se na kliniku přesouvá i ukrajinské centrum, které tam bude fungovat každé pondělí od 16:30 do 19:00. Ukrajinské centrum v Bohémě radilo Ukrajincům se zdravotními problémy, kam se mají dál obrátit.