Ústí nad Labem odkoupí za 73 milionů „díru“ v centru města, rozhodli zastupitelé v tajném hlasování

Zastupitelé Ústí nad Labem rozhodli tajným hlasováním o odkupu roky opuštěného staveniště v centru města. „Díru“, jak se objektu říká, má koupit za 73 milionů korun. Zastupitelé o prodeji hlasovali tajně. Primátor Petr Nedvědický (ANO) to odůvodnil tím, že jeden z občanů zastupitele upozornil na trestně právní odpovědnost v případě přijetí rozhodnutí. Vydáno bylo dvacet hlasovacích lístků, 19 zastupitelů bylo pro a jeden se hlasování zdržel. Ostatní zastupitelé si lístek ani nevyzvedli.

Tajného hlasování se účastnila pouze koalice složená z ANO a SPD. Na jednání bylo přítomno celkem 37 zastupitelů. Opoziční zastupitelka Karolína Žákovská (PRO! Ústí) v pondělí řekla, že hnutí zváží, jestli se obrátí na policii.

Žákovská zmínila podle ní tři problematické body odkupu. Prvním je samotná cena. „Je dvojnásobná oproti ceně obvyklé stanovené znaleckým posudkem, která byla vyčíslena zhruba na 36,9 milionu korun, což je podle zákona o oceňování nemovitostí,“ uvedla zastupitelka.

Druhým problémem je podle ní skutečnost, že zastupitelstvo nemělo k dispozici projektovou dokumentaci, kterou město koupí společně s „dírou“. Vedení chce podle původní projektové dokumentace po odkupu postupovat ve výstavbě. „Nevíme, jestli 13 let starý projekt jde postavit,“ upozornila Žákovská.

Staveniště v centru Ústí je léta obehnáno plotem
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Zastupitelka také vidí problém v tom, že staveniště provází řadu právních pochybností. „To, co tam v současné době stojí, vzniklo bez stavebního povolení jako zajištění stavební jámy a v současné době je to vydáváno za stavbu podle stavebního povolení, které bylo vydáno přitom asi až o sedm let později,“ doplnila.

Cena je podle primátora v pořádku

Žákovská také v pondělí připomněla, že si vlastník půjčil 40 milionů korun a firma pozemek zastavila. Navrhla proto, aby zastupitelé nabídku firmy vzali na vědomí a stavba byla ještě řádně posouzena. Koalice pro její návrh nehlasovala. Způsob hlasování ji mrzí, uvedla. „Počkáme, jestli město skutečně koupí pozemek, a zvážíme podání trestního oznámení,“ dodala.

Rozhodnutí zastupitelstva vítá primátor Petr Nedvědický (ANO), podle kterého bude mít odkup staveniště pro město přínos. Doplnil, že majitel původně požadoval zhruba sto milionů korun.

Staveniště kdysi město soukromé firmě UDES prodalo za 44 milionů korun, podle primátora firma do stavby dalších 35 milionů korun investovala. „Z logiky těchto jednoduchých počtů ‚díra‘ tuto hodnotu má,“ řekl Nedvědický, podle kterého je stavební povolení platné.

Město teď s právníky připraví kupní smlouvy. Dokumentace bude zahrnovat také vyřešení zástavního práva, uvedl Nedvědický. „Předpokládám, že do měsíce bude kupní smlouva, která se následně podepíše,“ dodal. Samospráva by podle něj mohla využít takzvaný PPP projekt, tedy partnerství veřejných a soukromých peněz.

Takzvaná „díra“ hyzdí centrum města asi čtrnáct let. Na místě obehnaném plotem je rozestavěné parkoviště, které má dvě podzemní patra. Jedno z nich je podle zjištění ČTK zatopené. Původně byl na pozemcích park.