Uprchlíci z Ukrajiny žili v Ostravici bez vody, na záchod chodili ven. Majitel přitom pobíral miliony

Události v regionech: Stížnosti uprchlíků na ubytování (zdroj: ČT24)

V nevhodných podmínkách a bez vody údajně až sedm měsíců žili uprchlíci z Ukrajiny v ubytovacím zařízení v Ostravici. ČT o tom informovala jedna z bývalých nájemnic. Za lůžko v pokoji pro tři osoby si měla společnost účtovat pět tisíc korun měsíčně. Ubytovna je přitom zároveň zaregistrovaná v evidenci nouzového ubytování.

Záběry z ubytovny poskytla ČT Margarita Hapichová, natočila je hned první den po nastěhování do ubytovny. Odpad podle ní vůbec neodtékal, neměla ani přístup k pitné vodě. Všichni ubytovaní museli sdílet mobilní toaletu, která se nacházela venku mimo budovu.

„Sedm měsíců zpátky přestalo všechno fungovat – toaleta, sprcha – i tak jsme tam ale žili. (Majitel) napsal, že nemáme používat sprchu ani záchod. Psala jsem mu, kdy už to bude lepší, a říkal, že na konci týdne to bude v pořádku. Jenže nikdy nebylo, dosud nic nefunguje. Ze začátku nás tam bylo asi třicet, i děti, ale časem jsme tam zůstali čtyři,“ popsala Hapichová.

Štáb ČT si chtěl  stav budovy na pozvání Margarity Hapichové natočit, zástupce majitelky ale okamžitě zavolal policii.  

Majitel nekomunikuje

Potvrzení o uzavření ubytování získala žena od společnosti Naše České Hotely, kterou vlastní Hana Janíčková. Nikdo ale na telefonáty ani SMS zprávy od ČT nereagoval, a to ze žádného čísla, která jsou na potvrzení o uzavření ubytování uvedena. 

Podle rejstříku sídlí společnost na pražském Chodově, jméno Janíčkovi je napsáno i na zvonku. Ani po několika pokusech však na zvonění nikdo nereagoval.

Ubytovna v obci je podle Moravskoslezského kraje vedena v evidenci nouzového ubytování. Vedení města Frýdlant nad Ostravicí potvrdilo, že společnost, která nemovitost vlastní, má s městem uzavřenou smlouvu a čerpá na ubytovávání válečných uprchlíků finanční podporu.

Ubytovatel dostal více než čtyři miliony

„Za celou dobu poskytování nouzového ubytování, to znamená za období od března 2022 do září 2023, bylo ubytovateli na adrese Ostravice 896 vyplaceno celkem 4 265 400 korun,“ uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. 

Podnět ČT nyní kraj prověří. „Požádáme ORP (obec s rozšířenou působností), aby provedla u ubytovatele kontrolu. Pokud se potvrdí vámi poskytnuté informace, tak ubytované Ukrajince přestěhujeme do jiného nouzového ubytování,“ napsala ve vyjádření pro ČT mluvčí kraje.

Město Frýdlant nad Ostravicí potvrdilo, že fyzickou kontrolu v objektu provede, bližší informace ale do té doby poskytnout nemůže.

Loni ministerstvo financí proplatilo Moravskoslezskému kraji kompenzační příspěvek obcím na zajištění ubytování ve výši téměř šesti set milionů korun. V roce 2023 zatím ve výši zhruba 520 tisíc korun.