Uniklá látka na kroměřížském gymnáziu byla kyselina salicylová. Policisté věc prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sypká chemická látka, která unikla v pondělí ve sklepě budovy kroměřížského gymnázia, byla kyselina salicylová, informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Látka se používá například při léčbě akné. Policie únik chemikálií prošetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Ze školy se kvůli incidentu v pondělí dopoledne evakuovalo zhruba šest set lidí, nikdo není zraněný.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedl Radomír Šiška z policejního ředitelství pro Zlínský kraj.

Hasiči spolu s policisty v budově gymnázia v pondělí zasahovali od dopoledních hodin až do večera. Po ohlášeném úniku na místě zasahovali také pracovníci chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. Místo úniku společně ohledali a zamezili probíhající reakci. Chemické látky uložili do uzavřených nádob.

V úterý se hasiči a policisté na místo vrátili. Policie si přizvala i pracovníky odboru kriminalistické techniky a expertiz z Brna. „Hasiči v ochranných oblecích a maskách pro Policii ČR vynesli ven veškeré nádoby s chemickými látkami. Po potřebných úkonech si nádobky s chemickými látkami převzala specializovaná firma k ekologické likvidaci,“ uvedla Javoříková.

V pondělí bylo evakuováno zhruba šest set lidí včetně dělníků, kteří opravovali sklepní prostory, kde mělo k úniku dojít. Nikdo z evakuovaných neutrpěl zranění.

Kyselina salicylová se využívá v kožním lékařství, například k léčbě akné. Dále je používána v barvírenském průmyslu a ke konzervaci potravin. V kosmetických přípravcích slouží jako účinná látka proti lupům. 

V úterý je výuka ve škole kvůli úniku chemických látek a zásahu hasičů a policie zrušena. Od středy do pátku budou mít studenti z technických důvodů ředitelské volno, které však bylo naplánované již dříve. Nesouvisí s pondělní událostí, ale se stavebními pracemi v budově gymnázia.