Tramvajová trať v Olomouci, kterou v říjnu poškodil požár, je opět v provozu

Tramvajová trať v úseku mezi olomouckým hlavním nádražím a Pavlovičkami, kterou v říjnu poškodil rozsáhlý požár, je opět v provozu. Tramvaje se na trasu vrátily v sobotu brzy ráno, uvedla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Anna Sýkorová. Provoz stál po srážce nákladního auta s osobním vlakem na železničním přejezdu v části města Bělidla.

Po skončení omezení vyjely první tramvaje na trať linky číslo 4 mezi stanicemi Hlavní nádraží a Pavlovičky v sobotu po 04:00. „Trať je v provozu, tramvaje jezdí. Včera (v pátek) tam ještě proběhla technicko-bezpečnostní zkouška. Vše, co mělo být, je v pořádku,“ řekla Sýkorová.

Požár poničil křížení tramvajové trati s železničními kolejemi, tramvajové koleje i trolejové vedení. Kvůli následné výluce na tramvajové trati zajišťovaly v uplynulých týdnech náhradní přepravu cestujících do Pavloviček autobusy. V sobotu ráno vyjely na trať znovu tramvaje dle jízdního řádu, na který jsou lidé zvyklí.

Cena dokončených oprav tramvajové trati přesáhla dva miliony korun. Její zprovoznění je však zatím provizorní. Dopravní podnik čeká na další znalecké posudky a diagnostiky, které zajišťuje Správa železnic. Až z nich vyplyne, zda nebude nutná výměna celého kolejové křížení. V případě potřeby by se uskutečnila v příštím roce.

Nehoda se na přejezdu přes frekventovanou silnici v městské části Bělidla stala v úterý 17. října ráno. Řidič kamionu jel od Hodolan, nejspíše se plně nevěnoval řízení a na železniční přejezd vjel na červenou. Následovala srážka s přijíždějícím osobním vlakem. Kamion při střetu narazil do palivové nádrže vlakové soupravy, načež vozy pohltil rozsáhlý požár.

Několik lidí při havárii utrpělo lehké zranění. Způsobenou škodu policie vyčíslila na více než třicet milionů korun. Řidiče polského kamionu kriminalisté obvinili z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až osmileté vězení.