Svazek obcí se na sněmu postavil proti zamýšlenému národnímu parku Křivoklátsko

Nedávno založený Svazek obcí Křivoklátska na prvním oficiálním sněmu odmítl národní park Křivoklátsko, jehož vyhlášení zamýšlí ministerstvo životního prostředí. Hlavním posláním svazku, jehož členem je dvacet osm obcí, je spolupráce v oblasti ochrany přírody s respektem ke kulturní jedinečnosti regionu.

„Svazek obcí Křivoklátska je pro mě potvrzením, že naše snahy o ochranu zdejší krajiny a života obyvatel nejsou scestné. Dohodu o přistoupení ke svazku odsouhlasila zastupitelstva 28 obcí, která mají za sebou 15 tisíc lidí, kteří zde mají své domovy a budoucnost regionu jim není lhostejná,“ uvedla starostka obce Karlova Ves a předsedkyně svazku Iveta Kohoutová.

Členové svazku dlouhodobě upozorňují, že Křivoklátsko je kulturní krajinou, kterou stovky let vytvářeli především lesníci a lesní hospodáři, tamější příroda tedy není výsledkem samovolných přírodních procesů. Už dříve místní poukázali na vědecké studie, které dokládají, že na území plánovaného parku jsou původní jen přes čtyři procenta porostů.

Obce chtějí lepší péči o přírodu v rámci CHKO

Obce chtějí zachovat nynější CHKO a lepší péči o přírodu zajistit mimo jiné změnou legislativy. „Naše názory jsou ale bagatelizovány a jednotnost našeho postupu zpochybňována. Proto jsme se spojili do Svazku obcí, aby bylo zřejmé, jak plošný nesouhlas se zřízením národního parku v našem regionu je,“ doplnil starosta obce Běleč a místopředseda svazku Lukáš Kocman.

Křivoklátsko je už téměř padesát let biosférickou rezervací UNESCO. Je tedy součástí programu pro udržitelné využívání přírodních zdrojů a zlepšení vztahů mezi lidmi a jejich prostředím. Od roku 2010 zde také funguje Lesnický park Křivoklátsko zařazený do mezinárodní sítě modelových lesů.

NP by měl chránit nejpestřejší část území

Ministerstvo argumentuje tím, že nový národní park by měl chránit část Křivoklátska, kde je nebývale pestrý a k tomu největší lesní komplex ve vnitrozemí Česka. Má vytvořit podmínky pro lepší ochranu přírody i rozkvět obcí v regionu. Zamýšlený národní park by zabíral 116 kilometrů čtverečních, což představuje šestnáct procent současné chráněné krajinné oblasti.

Petici proti jeho zřízení podepsalo přes jedenáct tisíc lidí. V květnu ji autoři odeslali petičnímu výboru Poslanecké sněmovny, který by ji měl projednat ve veřejném slyšení. O vyhlášení parku bude rozhodovat právě dolní komora.