Sucho ohrožuje listnaté lesy. Už v létě vypadají stromy bez listí jako na podzim

Sucho ohrožuje listnaté lesy. Už v létě vypadají stromy bez listí jako na podzim (zdroj: ČT24)

Letošní vysoké teploty a nedostatek vláhy ohrožují nejenom jehličnaté, ale už i listnaté stromy. Rozsáhlé schnutí listnatých lesů v Chřibech na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku odhalil letecký průzkum Arcibiskupských lesů. Četné dubové a bukové partie jsou bez listí a už na začátku srpna vypadají jako na podzim. Stromy tak reagují na dlouhodobý nedostatek srážek.

Stanislav Hradílek, který v rámci Arcibiskupských statků a lesů vede polesí Kroměříž, prochází pěšinami Chřibů už třicet let. Tak oslabené lesy jako letos vidí ale poprvé. Některé stromy mají listy jen v korunách, některé už je shodily úplně. Čím méně listů, tím má strom větší šanci na přežití. „On si ten strom tak pomáhá. Pustí listí a nemusí tu vodu tak tahat,“ vysvětlil.

Usychání listnatých partií může být pro pohoří Chřiby fatální. Jehličnatých stromů je tam sotva třetina, zbytek tvoří les z buků a dubů. Ty teď chřadnou nejvíc. Je to vidět i na leteckých záběrech, které z dronu Arcibiskupské statky a lesy pořídily. Hnědá barva rovná se sucho. „Dochází ke spálení listů, kdy začnou od okrajů černat a schnout, a nakonec list úplně uschne,“ popsal Hradílek.

Letošní vysoké teploty a nedostatek vláhy ohrožují nejenom jehličnaté, ale už i listnaté stromy (zdroj: ČT24)

Lesníci nemají z čeho vypěstovat sazenice

Některé části Chřibů už teď vypadají jako v říjnu nebo listopadu. Od zimy musí stromy hospodařit jen s minimem vláhy, ostatně proto z nich předčasně opadávají žaludy a bukvice. Tím lesníci přicházejí o sazenice nových stromů.

„To musí vadit nejen lesákům v tom ohledu, že nebudou chopni dopěstovat zdravé lesy, ale zejména lidem, protože když nebudou lesy, nebude voda,“ poznamenal zástupce výrobního ředitele Arcibiskupských lesů a statků Josef Dostál. 

Usychání lesů člověk ovlivnit nemůže. Může jen doufat, že si příroda pomůže sama, třeba dostatkem sněhových srážek v zimě. To by lesům ztracenou rovnováhu zase vrátilo.