Soud znovu otevře případ prodeje padělaných obrazů. Skončily u známých osobností

Středočeský krajský soud se bude muset znovu zabývat prodejem údajně padělaných obrazů. Odvolací senát zrušil nepodmíněné tresty podnikateli Jaroslavu Fröhlichovi, jeho ženě Evě a kolegovi Martinu Trokanovi. Podle prvoinstančního verdiktu způsobili podvodem škodu za desítky milionů korun. Trojice vinu odmítá.

Fröhlich dostal u prvoinstančního soudu osmiletý trest vězení a peněžitý trest 15 milionů korun. Jeho ženu poslal na šest let do vězení a Trokanovi uložil sedmiletý trest. Oba měli také zaplatit po pěti milionech korun. Proti rozsudku se trojice odvolala a pražský vrchní soud jejich odvolání vyhověl.

„Důvodem bylo zpochybnění některých znaleckých posudků pořízených k pravosti některých z obrazů, které byly součástí obžaloby a též odsuzujícího výroku. Odvolací soud proto zdejšímu soudu nařídil, aby se s těmito pochybnostmi vypořádal,“ uvedl mluvčí Jiří Wažik. Podle něj tak bude zřejmě nutné zadat ve sporných případech revizní znalecké posudky.

Znalci, kteří díla prodávaná Fröhlichem označili za falzifikáty, nepůsobili u soudu přesvědčivě ani podle státního zástupce. Ten na konci devět měsíců trvajícího jednání navrhl obžalované osvobodit.

Padělky zvučných jmen se dostaly na zdi celebrit

Fröhlichovi a Trokan prodávali do galerií či obchodníkům obrazy českých umělců, například Josefa Čapka, Josefa Lady, Františka Kupky, Emila Filly, Václava Špály, Jana Zrzavého, Jindřicha Štyrského či Toyen. Cena děl se pohybovala od desítek tisíc korun po několik milionů.

Podle obžaloby však obrazy nechal vytvořit Fröhlich u padělatelů, sehnal si k nim také falešné znalecké posudky. Manželé i Trokan pak vystupovali jako majitelé rozsáhlých sbírek umění, pro větší důvěryhodnost obrazy také půjčovali a nakupovali ve fingovaných aukcích.

Trokan u soudu uvedl, že sbíral umění od mládí. Hodně obrazů zdědil po otci, ke všem měl posudky o pravosti. Muž se vymezoval zejména proti znalcům přizvaným policií, kteří podle něj uváděli ve svých hodnoceních nepravdivé údaje.

Většina údajně padělaných děl se na trhu objevila mezi lety 2013 až 2016. Byly mezi nimi olejomalby, akvarely i náčrty. Například padělek obrazu Emila Filly Zátiší s dýmkou a hrozny, který manželé Fröhlichovi prodali za 1,5 milionu, skončil u Jiřiny Bohdalové. Známá herečka se k soudnímu jednání připojila s žádostí o náhradu škody. Mezi poškozenými vystupuje také režisér Ivan Zachariáš.