Osm let vězení a vysoká pokuta. Za prodej padělaných obrazů padl trest, i když žalobce navrhl zproštění

Události: Za prodej padělaných obrazů, které si koupila i Bohdalová, padl trest (zdroj: ČT24)

Jaroslavu Fröhlichovi hrozí, že stráví za mřízemi osm let. Takový verdikt za prodej padělaných obrazů nad ním vyřkl Krajský soud v Praze, není však pravomocný. Součástí trestu je také patnáctimilionová pokuta. Vinni jsou podle prvoinstančního soudu i Fröhlichova manželka Eva, které hrozí šestileté vězení, a jeho kolega Martin Trokan – ten by měl strávit v cele sedm let. Všichni by měli v součtu zaplatit pokutu ve výši 25 milionů korun. Státní zástupce přitom v závěrečné řeči navrhoval zproštění obžaloby.

Jaroslav a Eva Fröhlichovi podle obžaloby, ke které se přiklonil i krajský soud, dávali do oběhu padělané obrazy – falza děl Josefa Čapka, Josefa Lady, Emila Filly, Václava Špály, Jana Zrzavého či Toyen. Prodali desítky obrazů zhruba za 30 milionů korun, přičemž další v hodnotě zhruba 51 milionů k prodeji nabízeli.

Obžalovaní se od počátku hájili tím, že měli k obrazům posudky a sami je považovali za pravé. Fröhlich řekl soudu, že díla částečně zdědil po rodičích a částečně nakoupil v Česku i v zahraničí. Paradoxně se za obžalované postavil i státní zástupce Miroslav Forejt, který v závěrečné řeči navrhoval zproštění.

I on byl nakonec přesvědčen, že se trojice mohla domnívat, že vlastní pravé obrazy. „Mohlo se to odehrát odlišně od podané obžaloby,“ připustil žalobce na konci července. Důvěrou v materiál, který Forejt sám připravil podle toho, co mu dodala policie, otřásly hlavně výpovědi znalců, kteří označili díla za falzifikáty.

Podle soudkyně Ivy Říhové ale obžalovaní věděli, že jsou díla padělaná. „Obžaloba byla z větší části naprosto důvodná,“ prohlásila. Argument, že chybí výslechy padělatelů, kteří buď neexistují, nebo je policie nedokázala zjistit, a proto je vhodné obžalované zprostit, u soudu neobstál.

Podle soudkyně by měl pochybnosti o pravosti uměleckých děl i laik. „Nemohli jsme si nevšimnout podobností různých obrazů od různých autorů,“ uvedla Říhová. Obrazy byly podle ní například podobně barevné, navíc měly sporný původ. 

Fröhlichovi a Trokan prodávali obrazy do galerií i obchodníkům. Většina z nich se na trhu objevila mezi lety 2013 a 2016. Byly mezi nimi olejomalby, akvarely i náčrty, skončily i u známých osobností. Například obraz Emila Filly Zátiší s dýmkou a hrozny si koupila herečka Jiřina Bohdalová. Ta se na soud obrátila s žádostí o náhradu škody. Podle soudkyně má dostat zhruba 1,5 milionu a úroky. Herečka nechtěla rozsudek komentovat. „Nejsem právník,“ podotkla. Fröhlichovi u soudu řekla, že na obrazy „si nevydělala jen tak“: „Musím se naučit texty a já nevím, co všechno. Vydělala jsem to poctivě,“ prohlásila. 

„Jsme mírně překvapeni, ale samozřejmě pozitivně. Přestože státní zástupce navrhl zproštění, tak soud podle našeho názoru správně vyhodnotil důkazy,“ řekl její zmocněnec  Tomáš Slabý.

Soudu se přihlásil také režisér Ivan Zachariáš, který má podle nepravomocného rozsudku nárok na 1,2 milionu korun. Trojice má odškodnit i soudního exekutora René Mohylu nebo šéfa rádia Impuls Jiřího Hrabáka. S dalšími nároky se mají Zachariáš i Bohdalová obrátit na civilní soud.

Podle advokáta Fröhlichových Tomáše Kaisera je verdikt „v rozporu s obsahem spisu“. Je možné, že odvolání v jejich prospěch podá i státní zástupce. „Rozsudek je v rozporu se závěrečným návrhem státního zástupce. Proto se budu skutečně poctivě zajímat o to, co soud k jeho názoru vedlo,“ prohlásil. Situaci považuje za výjimečnou, sám se s ní ještě nesetkal.