Stavba severního obchvatu Prostějova začne až v srpnu. Zahájení se posouvá kvůli archeologům

Stavba dlouho plánovaného severního obchvatu Prostějova bude kvůli archeologickému průzkumu zahájena s několikatýdenním zpožděním v srpnu. Komunikace má odvést dopravu z centra města nebo z Olomoucké ulice a přijde na zhruba 400 milionů korun, většinu pokryje evropská dotace.

Stavba severního obchvatu města měla začít v červenci, ale podle vedení Prostějova je nutné v místě dokončit archeologický průzkum. „Tento posun umožní taktéž uskutečnit sklizeň na polích, kterých se výstavba severního obchvatu týká,“ podotkl náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal (ANO).

Zpoždění o několik týdnů podle něj nebude mít vliv na dokončení obchvatu. Jedná se o stavbu na zelené louce a tím pádem se drobné zpoždění bez větších problémů dožene. Samotná stavba má probíhat dva roky. Obchvat bude měřit tři kilometry a jeho trasa povede od obchodní zóny u dálnice směrem na západ k hlavní silnici na Konici.

Plánovaný severní obchvat Prostějova
Zdroj: ČT24/Google Maps

Došlo i na vyvlastňování pozemků

Pozemky pro vybudování obchvatu postupně vykupoval Olomoucký kraj i prostějovská radnice. Do konce loňského roku výkupy zprostředkovávala jejich společná kancelář. Jednání s majiteli parcel byla náročná a některé pozemky musely být nakonec vyvlastněny.

„Vlastníci těchto pozemků s největší pravděpodobností zemřeli a nepodařilo se dohledat jejich právní nástupce,“ uvedlo už na začátku roku olomoucké hejtmanství na úřední desce. 

Chystaný obchvat Prostějova je důležitý pro odklon dopravy z centra města, kterým denně projíždějí tisíce automobilů. Centrum Prostějova patří dlouhodobě k místům s nejhorším stavem ovzduší v regionu.