Srážku vlaku s pracovníky železnice šetří policie jako podezření na usmrcení z nedbalosti

Úterní tragickou nehodu, při které vlak u Bělčic na Strakonicku srazil čtyři pracovníky Správy železnic, prověřuje policie jako možné usmrcení z nedbalosti. České televizi to sdělila mluvčí jihočeské policie Jaromíra Nováková. Muže, kteří na místě pracovali, srazil vlak mířící do depa. Dva z nich zemřeli a dva byli těžce zraněni. Policie případ řeší ve spolupráci s Drážní inspekcí.

„Nešťastnou událost, ke které došlo na železniční trati Březnice–Blatná na Strakonicku, vyšetřují kriminalisté oddělení obecné kriminality územního odboru policie Strakonice, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti,“ uvedla Nováková. V případě prokázání může za tento trestný čin jít viník až na tři roky do vězení nebo dostat trest zákazu činnosti.

Ke srážce došlo v úterý před půl desátou dopoledne. Dva železničáři zemřeli na místě, další dva utrpěli těžká zranění a vrtulník je transportoval do nemocnice. Ve vlaku, který mířil do depa, nebyl žádný cestující. Policisté zkouškou vyloučili, že by strojvedoucí požil alkohol.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal v úterý uvedl, že zatím nechce o příčinách nehody spekulovat. „Závěrečná zpráva bude hotová v řádu měsíců,“ řekl.

Smrtelné nehody pracovníků na železnicích jsou spíše ojedinělé. Dva železniční dělníci zahynuli v říjnu 2010 na trati mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi. U Prackovic nad Labem je srazil mezinárodní vlak EC 175 z Hamburku do Budapešti. V září 2015 vagony srazily na trati v Golčově Jeníkově dva muže, kteří tam pracovali. Jeden z nich zemřel. Vagony se zřejmě utrhly.