Šluknovsko nemá půl roku po povodni na opravy mostů. Objížďky berou místním čas i peníze

Události: Šluknovsko je půl roku po povodni stále bez pomoci (zdroj: ČT24)

Půl roku mají obyvatelé Šluknovského výběžku problém se dostat ke svým domům. Červencová povodeň tu zničila desítku mostů a lidé je musejí objíždět. Obce na opravy nemají peníze. Škody jsou tak vysoké, že násobně překračují jejich rozpočty.

Červencová povodeň začala uprostřed noci. Luční potok ve Šluknovském výběžku protéká městy a křižuje ho řada silnic. Místní mluví o stoleté vodě. Hladina prudce stoupla během hodiny. „Ten náraz vody byl tak masivní, že nám to ty mosty takhle podebralo,“ přiblížil starosta Dolní Poustevny Robert Holec (nez.).

Víc najezdí popeláři i údržba silnic. Městům rostou náklady. Statik nařídil uzavřít a strhnout celkem deset mostů, jenže pokud by se tak doopravdy stalo, někteří obyvatelé by se vůbec nedostali domů. V současnosti někteří uvádějí, že na objízdných trasách denně stráví i hodinu.

V Lobendavě je škoda třicet milionů. „Náš roční rozpočet je kolem deseti milionů a nejsme schopni to dát dohromady,“ přiznal starosta Lobendavy Stanislav Jirásek (nez.). Ministerstvo pro místní rozvoj o pomoci obcím uvažuje. Kdy a jestli vůbec dotační program vyhlásí, ale zatím není jasné.