Slíbili opravu střechy, místo práce zmizeli s penězi. Policie hledá další oběti skupiny podvodníků

Události v regionech: Podvodníci slibovali opravu střech, zmizeli i s penězi (zdroj: ČT24)

Přes dva miliony korun měla vylákat od důvěřivých lidí skupina podvodníků z Novoborska. Podle policie falešní řemeslníci slibovali opravu střechy. Té se ale zákazníci nedočkali. Případem se zabývají kriminalisté z Jablonce nad Nisou, kteří už v souvislosti s kauzou obvinili šest lidí. Protože prověřování dál pokračuje, může počet poškozených i celková výše škody ještě vzrůst.

Před dvěma lety střechu rodinného domu v Jablonci nad Nisou poničil poryv větru. Provizorní opravu měla nyní nahradit kompletní rekonstrukce. „Dali jsme na e-poptávku žádost. Ozvalo se několik firem,“ popisuje začátek peripetií zákazník podvodné firmy.

Nakonec vybral tu nejbližší z Nového Boru. „Byla to skupina živnostníků, tvrdili, že mají bohaté zkušenosti s rekonstrukcí střech. V den podpisu smlouvy požadovali skoro osmdesátiprocentní zálohu. Celkově si pánové vytáhli přes 600 tisíc korun,“ dodal poškozený muž. Po podvodnících majiteli domu tak zbyla nedokončená střecha a hromada nepotřebného materiálu. Rodina také skončila bez prostředků a do domu jí zatéká.

Oklamaných lidí je zatím šest, všichni poptávali řemeslníky na internetu. Scénář byl pokaždé stejný. „Vybrali od nich velmi vysoké zálohy, práce nedokončili. Vylákali z poškozených lidí více než 2,1 milionu korun,“ informovala policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Peníze na živobytí i zábavu

Když majitelům domu došly peníze, přestali řemeslníci komunikovat. „Obvinění muži ve věku od 28 do 64 let nikde nepracovali, neměli žádnou živnost a trestnou činností si v podstatě vydělávali na velmi slušné živobytí i zábavu – včetně hracích automatů,“ doplnila mluvčí policie.

Tři ze šesti obviněných si počkají na ukončení vyšetřování a případné zahájení soudního líčení ve vazební věznici, zbylí jsou stíhaní na svobodě.