Sbírka historických klobouků vznikala desetiletí. Poprvé ji uvidí návštěvníci zámku v Kuníně

Klobouky církevních hodnostářů, šlechticů i jejich služebnictva vystavuje Muzeum Novojičínska na zámku v Kuníně. Sbírku, která začala vznikat v padesátých letech, doplní livreje, které oblékalo služebnictvo londýnského diplomata před více než sto lety. Vůbec poprvé jsou na zámku vystaveny i vzácné erbovní knoflíky.

Klobouky kočích, lovčích, ale i biskupů a arcibiskupů tvoří unikátní sbírku, která začala vznikat v polovině minulého století. „Nebyly vystavovány a byly uschovány v depozitářích, dnes připravujeme na zámku v Kuníně jejich první velkou prezentaci vůbec po roce 1945,“ uvedl kurátor Muzea Novojičínska Radek Polách.

Nosilo je služebnictvo Lobkowitzů, Windischgrätzů, Metternichů nebo Schwarzenbergů, ale i samotná šlechta. O několika z nich se ve svých vzpomínkách zmiňuje i Erwein Lobkowitz. Podle jeho knihy Vzpomínky na monarchii byla výstava pojmenována.

„Popisuje, který klobouk to byl, jak přesně vypadal, který lovčí ho nosil a k jakým záležitostem ho používal,“ uvedl Polách.

Erbovních knoflíků je na zámku více než dvě stě
Zdroj: ČT24

Nošením livrejí napodobovala tehdejší šlechta vídeňský palác v Hofburgu. „Ti, kteří byli bohatí, jako Schwarzenbergové, měli svoji kapelu, svoji gardu a samozřejmě livrejemi vybavené služebnictvo,“ popsal Polách.

Livreje na výstavu do Kunína byly zapůjčeny ze zámku v Hradci nad Moravicí. Nechal je šít kníže Lichnovský pro své služebnictvo, když pracoval v diplomatických kruzích v Londýně.

Stejně jako klobouky jsou poprvé vystavovány i erbovní knoflíky. Je jich téměř 250 a pochází ze soukromé sbírky.