Rokytno má obchvat. Jeho sousedé se ale bojí, že auta teď zamíří k nim

Řidičům začal sloužit obchvat Rokytna (zdroj: ČT24)

Řidiči mohou od úterý jezdit po novém obchvatu Rokytna, který je zároveň přivaděčem k dálnici D35. Obyvatelům obce má ulevit od husté kamionové dopravy, která právě Rokytnem projížděla. Teď ale vyjádřily obavy ze silného provozu okolní obce – Chvojenec a Býšť. Vedení Pardubického kraje ale slibuje, že bude chování řidičů sledovat a případně zavede dopravní opatření.

Hustá doprava doposud Rokytno trápila prakticky každý den. Místní si stěžovali například na otřesy nebo na to, že na přechodu pro chodce čekají někdy i deset minut. Od úterý ale z Rokytna odvádí dopravu nový obchvat na dálnici D35. „Já jako občan bydlící u hlavní silnice v obci to uvítám velice a vřele. Těšíme se, že bude větší klid,“ konstatoval obyvatel obce Radim Nouzovský.

„Nechávali jsme si tady dělat měření, když se to všechno začínalo stavět a začalo to sem najíždět. Za hodinu tudy projelo asi pět set aut,“ popisovala starostka Rokytna Petra Vrbatová (nestr.).

Ovšem zatímco obyvatelé Rokytna mohou být spokojeni, lidé z Chvojence a Býště mají strach z toho, že si kamiony, které dříve projížděly Rokytnem, budou cestu k dálnici D35 krátit právě přes jejich katastry.

Na chování řidičů si posvítí kraj

„Jedna křižovatka, která tam vznikla, nám dělá trochu starosti. Vidíme, že je tam možnost odbočení do naší obce. Máme obavy, že řidiči toho využijí vzhledem k tomu, že navigace je tam třeba zavedou,“ sdělila starostka Chvojence Jaroslava Píšová (nestr.).

Obce tak od Pardubického kraje požadují alespoň omezení vjezdu kamionů na jejich území. Kraj chce ale nejprve zjistit, jak se řidiči při najíždění a sjíždění z přivaděče budou opravdu chovat. „Budeme sledovat intenzitu dopravy, na základě toho (...) budeme dělat dopravní opatření,“ slíbil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (SOCDEM).

Obchvat je spuštěn v režimu předčasného užívání. To znamená, že samotná stavba je už hotová, ale během dvou až tří měsíců tam budou silničáři dodělávat drobné práce, například upravovat okolí komunikace.