Rezidentní parkování v Brně znovu a lépe? Od podzimu se změní značení i ceníky

Radní Brna schválili nové rezidentní parkování. Brno bude nově rozdělené do tří zón, platit bude pouze v pracovních dnech a výše poplatků bude v každé zóně jednotná. Systém parkování by se měl podle radních zjednodušit. Změny by měly nastat od 1. září.

Podle nového systému rezidentního parkování vzniknou v Brně tři zóny, červená A, zelená zóna B a modrá C. Placení za parkování se ale nevyhne nikdo. Ceny za rezidentní a abonentské karty se proti minulosti alespoň sníží a sjednotí se i hodinové parkovné pro návštěvníky.

„Příprava nové koncepce trvala několik měsíců a je výsledkem opravdu usilovné práce a důkladného promýšlení,“ ujistila primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

  • Rezidenti:
  • 1. auto  – 600 Kč ( další oblasti 0 Kč), nově 200 Kč
  • 2. auto –  15 000 Kč, nově 8000 Kč
  • 3. a další auto –  30 000 Kč, nově 12 000 Kč
  • Abonenti:
  • 1. auto – 6000 Kč, nově  4000 Kč
  • 2. a další auto –  20 000 Kč, nově 18 000 Kč

Změny v cenách pro rezidenty a abonenty

Systém květinky
Zdroj: www.parkovanivbrne.cz

Rezident zaplatí od letošního podzimu za první auto nově dvě stě korun, za druhé osm tisíc a za každé další dvanáct tisíc korun ročně.

Abonent, tedy majitel provozovny, zaplatí za první auto čtyři tisíce korun, za každé další osmnáct tisíc.

Rezidenti budou mít možnost získat dvě stě hodin pro návštěvy v zónách A a B a sto hodin v zóně C. Další hodiny si mohou dokoupit. „V zónách B a C jsme vymezili dílčí zóny a zůstane zachovaný systém květinky. To znamená, že rezident či abonent bude moci na svoji kartu bezplatně parkovat pouze ve své a bezprostředně sousedící zóně,“ řekl radní Petr Kratochvíl (ODS).

Změny v cenách parkovného

V historickém centru, v červené zóně, bude první půlhodina parkování zdarma, každá další hodina bude stát čtyřicet korun. „Pracujeme také na úpravě režimu vjezdu do historického centra. Aby se obnovily bariéry vjezdu do pěší zóny, není možné jí projíždět. Jednáme také o omezení času pro zásobování. Naopak by mělo být možné vjíždět do okrajových zón historického centra,“ popsal Kratochvíl.

V prstenci okolo centra, v zelené zóně B, bude první hodina zdarma a každá další za třicet korun. V ostatních částech města se bude platit pouze od odpoledních sedmnácti do ranních šesti za hodinu dvacet korun, první hodina bude zdarma.

Nové zóny rezidentního parkování v Brně
Zdroj: Magistrát města Brna

Do zelené zóny B bude také možné koupit si parkovací oprávnění pro hodiny od šesti do sedmnácti hodin za čtyři sta korun týdně, za dvanáct set měsíčně nebo za dvanáct tisíc ročně. Platit půjde v parkovacích automatech, SMS zprávou či v mobilní aplikaci.

Jak se bude rezidentní parkování rozšiřovat do míst mimo dnešní vyznačené zóny, záleží na zájmu městských částí. „Tento týden jsme měli schůzku se zástupci Brna-střed, Brna-sever, Žabovřesk a Králova Pole. V případě zájmu budeme pracovat co nejrychleji na tom, aby systém platil i v jejich ulicích,“ dodal radní Kratochvíl.