Protipovodňová vana v Ústí měla vydržet i třetí stupeň, přesto ji zaplavila voda

Události: Zatopená protipovodňová vana v Ústí nad Labem (zdroj: ČT24)

Zvýšená hladina Labe dále působí dopravní komplikace v Ústí nad Labem. Řeka tam zaplavila protipovodňovou vanu na hlavním průtahu městem, která měla udržet více než sedmimetrovou hladinu Labe. Kvůli technické chybě se do ní voda dostala už při pěti a půl metrech.

Protipovodňovou vanu stavěli tři roky a vyšla zhruba na šest set milionů. Vydržet měla třetí povodňový stupeň, letos ale nezvládla ani ten druhý. „Bohužel došlo k poruše na převodovém spouštěcím ústrojí zavírací klapky,“ vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Voda zatopila část ulice Přístavní, což je hlavní spojnice mezi dálnicí D8 a Děčínem. Veškerá doprava tak musí jezdit přes centrum krajského města.

Vanu vlastní Ředitelství silnic a dálnic. Kdy ji naposledy kontrolovalo, neví. Podle města mohly kontroly zaplavení zabránit. „V tuto chvíli nás nezachrání papíry nebo dokazování nějakých termínů. V tuto chvíli je třeba celý mechanismus opravit,“ poznamenal Rýdl.

„Pro nás bude důležitým úkolem, abychom měli jasno, že ŘSD dělá kontroly daleko častěji,“ okomentoval primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický (ANO).

Čtyři řidiči se pokoušeli zatopenou cestou projet, všichni byli neúspěšní. „Přijeli jsme a navijákem jsme je vytáhli. Nyní už je to zabezpečno tak, že se tam nikdo nedostane,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Aby mohli silničáři začít s opravou, musí Labe klesnout zhruba o dva metry. Voda ve vaně tak zůstane minimálně do začátku ledna.