Prostějov dá šest milionů na Národní sportovní centrum, majiteli zbývá zaplatit ještě dvojnásobek

Zastupitelé v Prostějově schválili šestimilionový příspěvek na zaplacení části zbývajícího devatenáctimilionového dluhu spolku Prostějov olympijský. Ten si vzal bezúročnou půjčku 23 milionů korun na stavbu Národního sportovního centra v Prostějově, ze které zatím splatil jenom čtyři miliony. Závazky spolku mají z pozice jeho členů zaplatit také Olomoucký kraj a Tenisový klub Prostějov. Kraj už sedmimilionovou dotaci schválil, dalších šest milionů má zaplatit klub.

Spolku Prostějov olympijský půjčil peníze tenisový klub v čele se sportovním manažerem Miroslavem Černoškem kvůli pozastaveným dotacím na stavbu sportovní haly. Bezúročná půjčka měla pouze ústní formu. Ministerstvo školství nakonec v září 2017 vyhlásilo dotační program zaměřený na národní sportovní centra a dotace obnovilo. Peníze ale nepokryly veškeré náklady na stavbu sportovní haly, která byla v Prostějově dokončena loni.  

Spolek z bezúročné půjčky zatím zaplatil jenom čtyři miliony, které měl na účtu. Podle hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka (ANO) dohoda počítá s tím, že zbývajících devatenáct milionů korun bude uhrazeno formou mimořádných členských příspěvků hejtmanství, prostějovského magistrátu a tenisového klubu.

Okleštěk podle opozice zadlužil kraj i město

Schválení příspěvku předcházela dlouhá debata zastupitelů Prostějova. Tamní opoziční zastupitel Petr Kapounek (Na rovinu) upozornil, že ústní půjčka byla učiněna bez vědomí tehdejší primátorky Prostějova Aleny Raškové (ČSSD) a není jasné, od koho peníze pocházejí.

Hejtman s tenisovým klubem něco dohodl ústně. Dodnes nevíme, kdo je věřitelem. Hejtman nepřímo zadlužil Olomoucký kraj a Prostějov bez našeho vědomí.
Petr Kapounek (Na rovinu)
opoziční zastupitel Prostějova

Podle zastupitele Jana Navrátila (Změna pro Prostějov) se původně tvrdilo, že projekt sportovní haly nebude město nic stát. V žádostech o dotace ale byla spoluúčast samospráv zahrnuta. „Nevím, proč jsme o tom nebyli informováni a proč nebyla spoluúčast řešena prostřednictvím členů spolku,“ upozornil zastupitel Aleš Matyášek (Na rovinu).

Halu navštěvují i školáci a veřejnost, argumentuje primátor

Primátor Prostějova František Jura (ANO) ale řekl, že ústní půjčku zákon umožňuje. Zároveň ovšem uvedl, že peníze poskytl klubu a potažmo spolku věřitel, který si nepřeje být zveřejněn. „Půjčka je od fyzické osoby, která žije,“ doplnil. Hala podle něj stála město dohromady 7,8 milionu korun, přičemž zařízení slouží i prostějovské veřejnosti včetně žáků zdejších škol. 

Opozice kritizuje i schválený sedmimilionový příspěvek od Olomouckého kraje, protože se podle ní počítalo s tím, že státní dotace pokryje veškeré náklady na stavbu sportovního centra. Okleštěk krajským zastupitelům řekl, že projekt připravilo předchozí vedení kraje a hejtman prý s ministerstvem školství o zvýšení podílu dotace neúspěšně jednal.

  • Stavba sportovního centra v Prostějově stála 143,3 milionu korun, z toho 110 milionů činila dotace ministerstva školství. Předchozí dotace Olomouckého kraje pokryla 13,4 milionu korun a zbývajících téměř dvacet milionů korun vlastní zdroje spolku včetně půjčky od Tenisového klubu Prostějov. Pozemky poskytlo město.
  • Hala slouží pro tréninky mladých volejbalistů, basketbalistů či tenistů a je určena i žákům zdejších škol. Hlediště pojme 340 diváků a kapacitu je možné navýšit pomocí rozkládacích tribun.