Spolek Prostějov olympijský uhradil z dluhu jenom čtyři miliony. Zbylých devatenáct zaplatí kraj, město a tenisový klub

Devatenáct milionů korun zaplatí za spolek Prostějov olympijský z pozice jeho členů Olomoucký kraj, prostějovská radnice a Tenisový klub Prostějov. Dluh spolku souvisí se stavbou Národního sportovního centra v Prostějově, na který si vzal půjčku 23 milionů. Pokud úhradu schválí městské i krajské zastupitelstvo, měly by být dluhy vyřešeny v polovině roku.

Spolku Prostějov olympijský musel v roce 2017 na stavbu Národního sportovního centra půjčit třiadvacet milionů korun Tenisový klub Prostějov, v jehož vedení je vlivný sportovní manažer Miroslav Černošek. Spolku totiž byla pozastavena státní dotace. Později ministerstvo školství vyhlásilo dotační program zaměřený na národní sportovní centra a dotace obnovilo. 

Z bezúročné půjčky zatím spolek Prostějov olympijský zaplatil čtyři miliony korun, které mu už dříve poskytl Olomoucký kraj na rozjezd projektu. Návrh podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) počítá s tím, že zbývajících 19 milionů má být uhrazeno formou mimořádných členských příspěvků. Na kraj tak připadá sedm milionů korun, podíl Prostějova je šest milionů a stejnou částku by měl zaplatit Tenisový klub. 

Tímto by měly být závazky srovnány a spolek by mohl v klidu pracovat dál. Nové vedení by bylo prosto veškerých závazků. A to si myslíme, že je velice příjemný počin pro nové vedení, aby se mohlo věnovat pouze činnosti sportovního centra.
Ladislav Okleštěk
hejtman Olomouckého kraje

Jasno by mělo být za několik týdnů, protože návrh na oddlužení spolku by mělo ještě projednat krajské a městské zastupitelstvo a následně i valná hromada Tenisového klubu Prostějov. Okleštěk řekl, že téma bylo už minulý týden projednáno na poradě předsedů krajských zastupitelských klubů. 

„Halu měl platit stát, nikoli kraj,“ zní z opozice

Předseda klubu opoziční Koalice pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínek řekl, že už předchozí krajská rada ubezpečovala, že stavba haly bude financována jenom z peněz od ministerstva školství. „Za předpokladu, že nyní do toho musí kraj investovat peníze a vzhledem k umístění té haly, považujeme projekt za problematický a obtížně využitelný pro veřejný zájem,“ upozornil Slavotínek.

Podle Slavotínka hejtman o návrhu na řešení situace v prostějovském spolku informoval minulý týden v pátek. Klub Koalice pro Olomoucký kraj bude o návrhu jednat příští týden a poté k němu zaujme stanovisko.

Olympijské centrum v Prostějově stálo 143,3 milionu korun, z toho 110 milionů pokryla dotace ministerstva školství. Předchozí dotace od Olomouckého kraje pokryla 13,4 milionu korun a zbývajících 20 milionů vlastní zdroje spolku, ve kterých je zahrnuta i půjčka od Tenisového klubu. Prostějov do společného projektu vložil pozemky.

Národní sportovní centrum Prostějov bylo otevřeno v září loňského roku. Ve sportovní hale trénují mladí volejbalisté, basketbalisté či tenisté a slouží i žákům prostějovských škol.