Prostějovské olympijské centrum bude. Stát na něj uvolní 100 milionů korun

Ministerstvo školství uvolní prvních 30 milionů korun pro stavbu národního olympijského centra v Prostějově. Celkové náklady se vyšplhají na 100 milionů korun.

Prostějov má sice jen 50 tisíc obyvatel, město však dalo světovému tenisu jména typu Tomáš Berdych či Petra Kvitová. A trénují zde i další nadějní sportovci – například čtrnáctiletý mistr Evropy ve čtyřhře Jiří Lehečka a Tereza Smítková, která se v roce 2014 umístila ve Wimbledonu do 16. místa. Slavné jsou také místní volejbalistky, jež se zúčastňují evropské ligy mistryň.

I to může být odpověď, proč právě v Prostějově vzniká třípodlažní Národní olympijské tenisové a volejbalové centrum za 100 milionů korun.

Olympijský stadion v Prostějově

Stavební stroje ale zatím na jeho budoucí plochu nevyjely. Vedení města, kraje a tenisového klubu ještě čekají, až se podepíšou patřičné smlouvy.

Podle zástupce Tenisového klubu Plus Petra Chytila by k tomu mělo dojít v průběhu následujících dní. Třípodlažní víceúčelová hala se sportovcům otevře na konci příštího roku.

Návrh olympijského stadionu v Prostějově
Zdroj: ČT24/Architektonická kancelář Atelier – r

„Pevně věřím, že se podaří celou investiční akci zdárně dokončit. Prostějov si vzhledem ke svým sportovním aktivitám takovou špičkovou halu určitě zaslouží,“ podotkl již dříve náměstek primátorky Jiří Pospíšil.

Sportovní centrum bude určeno hlavně mládeži. Zázemí by zde mohly najít stovky dětí od čtyř do osmnácti let. Ne všechny jsou z Prostějovska, některé sem přijíždějí i z druhého konce republiky. Probíhat zde má také běžná školní tělovýchova. „Dětí je opravdu moc a myslím si, že kdyby tady byly další kurty, měly by v olympijském centru daleko více možností, jak trénovat,“ sdělil kapitán Davis Cupu Jaroslav Navrátil.

Národní olympijská centra mají s pomocí státních dotací vyrůst také v Nymburku, Račicích, Harrachově, Novém Městě na Moravě a také v Ostravě-Vítkovicích.