V Prostějově vzniklo první Národní sportovní centrum. Stálo 140 milionů korun

Lepší podmínky pro trénink mají sportovci v Prostějově díky novému Národnímu sportovnímu centru. Slavnostního otevření haly se tento týden zúčastnil i český tenista Tomáš Berdych. Centrum vzniklo v okrajové části města za bezmála 140 milionů korun. Většinu nákladů na jeho stavbu pokryla státní dotace ve výši 110 milionů korun. Národní sportovní centra mají postupně vzniknout i jinde v republice.

Další Národní sportovní centra mají být s pomocí státních dotací postupně vybudována v Nymburku, Račicích, Harrachově, Novém Městě na Moravě a Ostravě-Vítkovicích. 

Hala pro volejbal, tenis i basketbal

Sportovní hala v Prostějově již začíná sloužit pro trénink mladých volejbalistů, basketbalistů či tenistů a je určena i žákům zdejších škol. Podle jejího ředitele Ivana Pospíšila je nové sportoviště nyní denně obsazeno od 07:00 do 22:00. 

Hala bude sloužit především kolektivním sportům volejbalu a basketbalu. Máme tam i nějaké hokejisty a fotbalisty. V dopoledních hodinách pak bude sloužit pro výuku školní tělesné výchovy především pro střední školy.
Ivan Pospíšil
ředitel haly

Hlediště nové haly pojme 340 diváků a kapacitu lze zvýšit pomocí rozkládacích tribun. V Národním sportovním centru se podle Pospíšila budou hrát zápasy mládežnické kategorie basketbalu. „Ve volejbale pak žačky, kadetky a juniorky. A veškeré mistrovské zápasy,“ podotkl.

„Máme klasifikaci extra, což mají jen tři haly v republice. Hala splňuje podmínky i na té nejvyšší úrovni, takže teoreticky by se tady mohl hrát basketbal a volejbal i na extraligové úrovni,“ řekl.

  • O výstavbu nových sportovních center, ze kterých se mají líhnout rovněž špičkoví sportovci, se před rokem zasadilo ministerstvo školství. Loni v září k tomuto účelu spostilo nový dotační program, ve kterém bude ze státního rozpočtu k dispozici až 1,9 miliardy korun.
  • Kromě haly v Prostějově má k dalším centrům patřit mimo jiné areál pro skoky na lyžích v Harrachově a zázemí k běhu na lyžích, biatlonu i horským kolům má poskytnout Vysočina Aréna v Novém Městě na Moravě.

    Dotace je možné čerpat do konce roku 2023.

Provoz centra hradí i dotace

Národní sportovní centrum v Prostějově postavil Spolek Prostějov olympijský. Spolek v roce 2015 kvůli stavbě haly založilo město společně s krajským úřadem a Tenisovým klubem Prostějov, v jehož vedení je vlivný sportovní manažer Miroslav Černošek. Spolek bude podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) dostávat dotace na sportovní činnost v celkové výši pět milionů korun, přičemž roční náklady na provoz sportovního centra budou činit 7,5 milionu korun.

Zbývajících 2,5 milionu korun na provozní náklady budou muset zaplatit členové spolku. Hejtmanství ročně spolku pošle členský příspěvek 1,3 milionu korun a 600 tisíc korun má přispívat prostějovská radnice a Tenisový klub Prostějov. 

Prostějovská radnice do společného projektu sportovní haly už dříve vložila pozemky a krajský úřad zaplatil projekt. Hejtmanství na záměr vyčlenilo 13 milionů korun, z toho pět milionů bylo investováno do pořízení projektové dokumentace.

Spolku Prostějov olympijský musel před časem kvůli pozastaveným dotacím půjčit 23 milionů korun Tenisový klub Prostějov. Ministerstvo školství pak loni v září vyhlásilo nový dotační program zaměřený na národní sportovní centra a dotace obnovilo.