Předběžná škoda po červnovém požáru ve Ždánicích je 300 milionů korun

Na asi 300 milionů korun byla předběžně odhadnuta výše škod po požáru v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku z první poloviny června. Zásahem hasiči uchránili majetek za dalších 150 milionů. Příčina vzniku se ale stále vyšetřuje, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Hasiči tehdy vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu. Na místě jich zasahovalo asi 240, dvě desítky z nich se zranily. Při zásahu také unikly nebezpečné chemické látky.

Hasiči u požáru galvanovny zasahovali v noci z 9. na 10. června. Zásah trval téměř 18 hodin. Spotřebovali 606 tisíc litrů hasební vody. Zásah jim komplikovaly propadlé stropy haly, museli použít i výškovou techniku. Poté byli na místě vyšetřovatelé, příčina vzniku požáru ale ještě známa není.

Při zásahu se lehce zranilo devět hasičů, část z nich ošetřila záchranná služba. Poté se ale začali hlásit další, u kterých se po zásahu objevily zdravotní komplikace. Jednalo se o kožní problémy. Hasiči tak evidují dohromady 22 zraněných. Zaznamenali i škody na svém majetku, a to za zhruba 2,5 milionu korun.

Kontaminovaná voda unikla do potoka

Na místě byla i laboratoř, která monitorovala ovzduší. V okruhu deseti kilometrů nebyly v ovzduší podle hasičů naměřeny nebezpečné škodliviny. Kromě pozemní techniky hasiči nasadili i dron k mapování situace shora.

Hasiči zřídili také dekontaminační stanoviště. Po zásahu se museli dekontaminovat, protože se v místě požáru brodili vodou, do které unikla kyselina a louh. Ta také unikla do tamního potoka Trkmanky, zabývala se tím Česká inspekce životního prostředí.

Web obce upozorňoval na požár v areálu CVP Galvanika. Firma CVP Galvanika se podle svého webu zabývá protikorozní povrchovou úpravou kovových výrobků. Má čtyři provozy, z toho dva ve Ždánicích. Jeden z těchto provozů je zcela nový, jeho stavba byla zahájena v roce 2020 a zkušební provoz začal na konci roku 2022.