Požár haly ve Ždánicích mají hasiči pod kontrolou. Do potoka ale unikla kontaminovaná voda

Až do rána zůstane u hořící haly v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku část hasičů, kteří na místo přijeli. Pozdě večer se podle ředitele jihomoravských krajských hasičů Jiřího Pelikána podařilo oheň lokalizovat, bude ale ještě potřeba zcela ho zlikvidovat. Zprvu kvůli ohni platil zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu, po lokalizaci jej hasiči snížili na třetí stupeň. Pelikán upozornil, že se do nedalekého vodního toku dostala hasební voda kontaminovaná louhem.  Hasiči zjišťují, jak vážná situace je.

„Dostali jsme se na bod, kdy jsme vyhlásili lokalizaci. To znamená, že požár už se dál nešíří. Chystáme se provádět dohašování ohnisek a rozebírání konstrukcí s tím, že zvláštní stupeň poplachu, který je vyhlášen, budeme redukovat na třetí,“ řekl po jedenácté hodině večer ředitel jihomoravských krajských hasičů Jiří Pelikán. Část hasičů tedy může odjet, část ale zůstane u hořící haly až do rána.

Požár měli hasiči nahlášený krátce před sedmou hodinou večer, na místo postupně přijelo přes sto příslušníků záchranného sboru. Do hořící budovy nikdo z nich nevstoupil „Zapotřebí je výšková technika, aby se dalo hasit shora. Do objektu nemůžeme, propadly se stropy. (…) Hasíme jen zvenku,“ popsal situaci mluvčí krajských hasičů Jan Dvořák.

Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu, ředitel Pelikán ozřejmil, že to bylo kvůli předpokládanému velkému rozsahu požáru a očekávanému velkému množství vody potřebnému k jeho uhašení.

Do Ždánic přijela také chemická laboratoř, protože se do ovzduší dostaly kyseliny a louh. Podle redaktora ČT byl na místě cítit štiplavý zápach. Nicméně laboratoř nenaměřila zásadní množství těchto látek v ovzduší. Podle Pelikána byl problém také s kontaminovanou hasební vodou. „Unikla do vodoteče. Řešili jsme to s orgány, které řeší ochranu životního prostředí. (…) Celou vodoteč monitorujeme,“ řekl.

Podle Dvořáka hasiči preventivně upozorňují obyvatele, aby zbytečně nevětrali. Lidé mají také raději zůstat doma. Web Ždánic upozorňuje na požár v areálu CVP Galvanika. „Žádáme občany, aby si zavřeli všechna okna a zdržovali se pokud možno uvnitř budov,“ stojí na webu.

Firma CVP Galvanika se podle svého webu zabývá protikorozní povrchovou úpravou kovových výrobků. Má čtyři provozy, z toho dva ve Ždánicích. Jeden z těchto provozů je zcela nový, jeho stavba byla zahájena v roce 2020 a zkušební provoz se rozjel na konci roku 2022.