Pražské zastupitelstvo kývlo na dokončení Nové Palmovky. Vypíše tendr za 1,9 miliardy

Nedokončená ruina by měla přestat hyzdit oblast pražské Palmovky. Městské zastupitelstvo odsouhlasilo téměř dvoumiliardový tendr na její dostavbu. Po dokončení by se do budovy nazvané Nová Palmovka měla přestěhovat Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Zároveň se má objekt, který kdysi chtěla použít Praha 8 jako svoji novou radnici, stát ústředím nové obytné čtvrti.

Hlavnímu městu patří Nová Palmovka od roku 2021. Předtím patřila osmé městské části, která ji rozestavěla v roce 2014, ale již o rok později byly práce přerušeny. Původně měla stavba vyjít na miliardu korun, nynější tendr, jehož vypsání schválili zastupitelé, má předpokládanou hodnotu 1,9 miliardy bez DPH.

Praha podle schváleného dokumentu zadá zakázku metodou Design & Build. Vítězná firma se tedy postará zároveň o zpracování projektové dokumentace i stavbu. Náměstek primátora Petr Hlaváček (za STAN) uvedl, že by dodavatel měl být vybrán do konce roku. Příspěvková organizace Pražská developerská společnost, která má přípravu tendru na starost, podle něj již provedla předběžné tržní konzultace s možnými uchazeči.

Radní Adam Zábranský (Piráti) dodal, že podle návrhu podmínek nájmu by měla mít investice města velmi dobrou návratnost. Město plánuje na pozemcích v okolí nedostavěné budovy postavit novou čtvrť s parkem. Pozemky vlastní magistrát, městská část a dopravní podnik, jehož je Praha vlastníkem.

Poté, co Novou Palmovku převzala od městské části, chtěla Praha do budovy po jejím dokončení nastěhovat záchrannou službu. Nakonec se ale dohodla se státem, že v ní bude sídlit EUSPA. Ta nyní sídlí v budově bývalé konsolidační agentury v Holešovicích nedaleko stanice metra Vltavská, ale budova jí již kapacitně nepostačuje. 

Opoziční zastupitel Pavel Zelenka (Praha Sobě) v diskuzi řekl, že Nová Palmovka jako celek se s ohledem na velmi problematickou minulost nedá považovat za úspěch. „Je to úplně flagrantní příklad toho, jak se projekty ve městě nemají dělat,“ řekl. „Jsem tomu rád, nic lepšího teď nemůžeme dělat, ale je potřeba pojmenovat tu situaci,“ dodal.

Agentura EUSPA sdružuje mimo jiné řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako Galileo, EGNOS nebo Copernicus.