Pražská rada se hádá o družstevní bydlení. Městské části zatím netrpělivě čekají, až se shodne

UDÁLOSTI: V koalici, která vede hlavní město, pokračují neshody kvůli družstevnímu bydlení (zdroj: ČT24)

Pražskou koalicí stále zmítá spor o družstevní bydlení. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nesouhlasí s projektem, který navrhla radní pro bydlení Hana Kordová Marvanová (STAN/Spojené síly). Nechal si k problému vypracovat vlastní posudek - kvůli tomu se ale zase zlobí Marvanová na něj. Výhrady k návrhu Marvanové ovšem má i uskupení Praha sobě, které je také součástí městské koalice.

Na tom, jak má vypadat družstevní bydlení v Praze, se primátor Hřib a jeho radní Kordová Marvanová neshodnou a protichůdně vyznívají i analýzy, které si každý z nich nechal vypracovat. Radní zastupující Spojené síly pro Prahu přišla s návrhem, podle kterého by mělo družstvo za městský pozemek zaplatit odhadní cenu. Primátorovi Piráti, ale i koaliční Praha sobě ovšem chtějí, aby se pozemky prodávaly dráž, a město tak získalo peníze na rozvoj bydlení.

Podle Marvanové je nemravné, aby město po Pražanech chtělo cenu, která je vyšší než posudková. Označila to za potenciální lichvu. Její plán ale rada v polovině června neschválila a následně nezískal dostatek hlasů pro zařazení na program jednání zastupitelstva.

Zdeněk Hřib své argumenty podpořil posudkem od společnosti Ernst & Young. Její závěry ale Hana Kordová Marvanová zpochybnila. Chce, aby město posudek reklamovalo. „Budeme chtít, aby město neproplatilo tento posudek,“ doplnil předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) s tím, že pokud by reklamace neuspěla, měl by náklady uhradit Hřib sám. „Pan primátor to objednal za 605 tisíc,“ vyčíslila Kordová Marvanová.

Na své verzi radní trvá, a to přesto, že zazněly i další výhrady. Lídr Prahy sobě Jan Čižinský považuje původní návrh za příliš úzce zaměřený. „Družstevní bydlení podporujeme, ale požadujeme, aby na něj dosáhlo mnohem více lidí,“ řekl.

Že se o koncepci stále hádají radní, není vhod městským částem. Například Praha 8 už má vytipované pozemky, kde by družstevní domy měly vzniknout, ale musí čekat, až město stanoví pravidla. „Problém s bydlením v Praze je poměrně zásadní a jakékoliv řešení nebo návrh bychom prodiskutovali,“ zdůraznil také starosta Běchovic a městský zastupitel Ondřej Martan (ODS).