Praha se státem smění nemovitosti za 1,7 miliardy. Město získá kasárna v Karlíně nebo dům v Hybernské

Pražský magistrát smění se státem pozemky a nemovitosti v hodnotě asi 1,7 miliardy korun. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Nemocnice na Bulovce mimo jiné kasárna v Karlíně a budovu v Hybernské ulici. Informoval o tom radní Adam Zábranský (Piráti). Smlouvu se státem v pondělí schválili pražští radní. Projednat a schválit ji musí ještě městští zastupitelé. Rozdíl v hodnotě směňovaných majetků byl vyčíslen asi na 10,6 milionu – to doplatí hlavní město tak, aby každá ze stran do směny vložila majetek ve výši 1,7 miliardy. Nově nabytý majetek chce město využít v případě karlínských kasáren částečně k vybudování bydlení a pozemky ke stavbě školky.

O směně jednaly obě strany dlouho, dohodu brzdil spor o výměnu pozemků na Bohdalci, které byly z nynějšího seznamu nemovitostí nakonec dočasně vyřazeny a bude se o nich dál jednat.

„Po několikaletých jednáních zahájených v minulém volebním období to spěje k tomu, že stát od Prahy konečně získá nemovitosti v areálu Bulovka, aby mohl dál nemocnici rozvíjet. Z druhé strany by měla Praha od státu získat kasárna Karlín, dům Hybernská 2 a spoustu dalších nemovitostí,“ řekl Zábranský. 

Praha od státu získá kasárna v Karlíně, která zahrnují čtyři pozemky a tři stavby v hodnotě 1,11 miliardy korun. V kasárnách, která jsou ve špatném stavu, město plánuje mimo jiné vybudovat byty. Zábranský nedávno řekl, že s ohledem na velikost bude mít areál i další funkce, o kterých se jedná v magistrátní koalici. Město získá také budovu v Hybernské ulici, kam se rozšíří sousední studentský kampus, který vznikl před asi dvěma roky ve spolupráci Univerzity Karlovy a města.

Městu připadnou také dva pozemky v areálu TJ Sokol Praha Královské Vinohrady, které mají hodnotu 94,76 milionu korun. ČTK původně informovala také o zámku Veleslavín, později ale sdělení opravila. Praha získá také další pozemky a budovy, a to například na Střížkově, Proseku a v Záběhlicích nebo u ZŠ Palmovka a u TJ ABC Braník.

Město nabytím pozemků například majetkově scelí některé areály, což je případ třeba pozemku ve Vysočanech, rovněž je použije k rozšíření veřejné zeleně v Braníku nebo v Záběhlicích na stavbu sociálního zařízení a mateřské školy.

Původně chtělo hlavní město získat také pozemky na Bohdalci, což zástupci státu dosud odmítají a zbrzdilo to jednání o směně. Ze v pondělí schváleného balíku nemovitostí proto byly pozemky vyjmuty. „Nicméně budeme dále jednat se státem o tom, aby i toto území se rozvíjelo ku prospěchu Pražanů a vznikla tam výstavba dostupného bydlení,“ řekl Zábranský.

Jednání se státem podle radního nekončí. Obě strany se budou domlouvat například na tom, že by stát od města získal Faustův dům na Karlově náměstí a výjezdové stanice pražských hasičů. „A na oplátku bychom měli mimo jiné získat zámek Veleslavín,“ řekl Zábranský.