Praha připraví majetkové směny se státem za více než dvě miliardy korun

Pražští zastupitelé odsouhlasili, aby město připravilo dvě velké směny majetku se státem v celkové hodnotě 2,2 miliardy korun. O obou transakcích budou zastupitelé ještě hlasovat zvlášť v následujících měsících. V první směně získá město výměnou za většinu areálu Fakultní nemocnice Bulovka mimo jiné kasárna v Karlíně, areál na Bohdalci nebo budovu v Hybernské. Při druhé směně magistrát vymění své parcely v Nemocnici Na Homolce a Faustův dům na Karlově náměstí za zámek Veleslavín a další pozemky.

Vedení magistrátu jedná o majetkových směnách s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) již několik let. Dohodu však za minulé vlády zablokovala otázka městských pozemků v Letňanech, které chtěl od Prahy získat bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) pro stavbu areálu pro úředníky.

O ty již nová vláda nemá zájem a podle radního Jana Chabra (TOP 09) transakcím nic nebrání. Radní dodal, že rozhodnutí zastupitelů fixuje ceny pozemků a nemovitostí podle posudků z loňského roku. „Schvalují se dané záměry, aby se dopracovaly, a fixují se ceny znaleckých posudků.“

Hlasovat se má nejpozději do června

V první směně s hodnotou majetku asi 1,8 miliardy získá magistrát za většinu areálu nemocnice Bulovka prázdná kasárna v Karlíně, areál na Bohdalci vhodný k výstavbě městských bytů, pozemky u grafické školy v Hellichově ulici na Malé Straně, parcely vedle Základní školy Eden, pozemek v Záběhlicích pro výstavbu školy a bývalou budovu ministerstva vnitra, do které by se měl podle Chabra rozšířit Kampus Hybernská. O transakci by podle radního mohli zastupitelé hlasovat v dubnu nebo v květnu.

Při druhé směně v hodnotě asi čtyři sta milionů korun město státu přenechá pozemky v Nemocnici Na Homolce a Faustův dům, který využívá Všeobecná fakultní nemocnice, ale vlastní jej magistrát. Výměnou získá Praha veleslavínský zámek, část zahrádkářské kolonie Na Balkáně a pozemky u sokolovny v Riegrových sadech. O této směně by podle Chabra měli zastupitelé hlasovat v červnu.