Požár vzduchotechniky ve firmě Nemak způsobil škodu až tři miliony korun

Sobotní požár vzduchotechniky ve firmě Nemak v Havrani na Mostecku způsobil podle odhadu hasičů škodu za dva až tři miliony korun. Příčinou požáru byla technická závada na chladicím zařízení hliníkových odlitků. Nikdo se nezranil.

Požár v rozvodech vzduchotechniky likvidovali hasiči ze sedmi jednotek přes pět hodin, nahlášen jim byl v sobotu krátce po třetí hodině odpoledne. Při požáru nebyl nikdo zraněn, továrnu ještě před příjezdem hasičů opustilo zhruba sto zaměstnanců firmy.

Pro hasiče bylo náročné dostat se k ohniskům požáru. Zasahovali v dýchací technice a přístup k rozvodům vzduchotechniky si museli prořezat za pomocí speciálního zařízení. „Vytvořili jsme jeden prostup v plášti budovy, abychom se dostali k vedení vzduchotechniky,“ uvedl na krajském webu hasičů jejich mluvčí Milan Rudolf. Zásahem hasičů se podařilo uchránit výrobní linku za půl miliardy korun.

Nadnárodní společnost Nemak má závod v Havrani přes 20 let. Podle údajů na svém webu je zaměřený především na výrobu hliníkových dílů pro automobilový průmysl.