Porodnice ve Frýdku-Místku se uzavřela. Jedna ze zdravotnic se nakazila koronavirem

Nemocnice ve Frýdku-Místku minimálně na dva týdny ukončila provoz gynekologicko-porodního oddělení. Důvodem je nákaza novým koronavirem, která byla potvrzena u jedné ze zdravotnic. Průběh jejího onemocnění je lehký a léčí se ambulantně. Ostatní zdravotníci, se kterými přišla do styku, jsou momentálně v karanténě.

Podle vedení frýdecko-místecké nemocnice šlo o komunitní nákazu. „Zdravotník nikam necestoval, dokonce zrušil na základě pokynu krizového štábu nemocnice svou dovolenou, a to bez kompenzace cestovní kanceláře,“ uvádí zdravotnické zařízení.

Kritická epidemiologická zátěž údajně nastala před dvěma týdny, kdy se množství obyvatel Frýdku-Místku vracelo z jarních prázdnin z rizikové oblasti severní Itálie. Mnozí podle nemocnice nedodržovali karanténu a někteří do rizikové oblasti nadále cestovali.

„Bohužel také víme o případech, kdy lidé zapírali, že se vrátili z postižených oblastí, a to proto, aby mohli jít na pravidelnou ambulantní kontrolu,“ informovalo vedení zdravotnického zařízení.

Příliš dlouhé čekání na výsledky

Jako největší současný problém vidí nemocnice příliš dlouhé čekání na výsledek laboratorních testů, čeká se 12 až 20 hodin. „Naším cílem je dosáhnout času maximálně dvě hodiny, tak abychom mohli adekvátně reagovat,“ uvádí.

Ze zahraničních zkušeností podle vedení vyplývá, že při plném průběhu epidemie nemoc nebo karanténa vyřadí z práce polovinu zdravotníků. Žádá tak pacienty, aby dodržovali určená opatření i základní pravidla slušnosti.

„Vyzýváme spoluobčany, aby s banálními problémy nevyhledávali nemocnici, pacienti s lehkým průběhem respiračního onemocnění a virózy budou směřováni do domácí léčby na základě konzultace,“ apelují lékaři z Frýdku-Místku.

Nemocnice doufá, že díky opatřením bude schopna zvládat péči o všechny akutní závažně nemocné pacienty, nejenom ty pandemické. V Moravskoslezském kraji se zatím nákaza potvrdila u pěti lidí. V celém Česku bylo v pátek ráno 117 potvrzených případů, nejvíce v Praze.