Policisté obvinili z pokusu o vraždu muže, který založil červencový požár v brněnské ulici Rumiště

Z pokusu o vraždu obvinili policisté muže, který úmyslně založil červencový požár v brněnské ulici Rumiště. Hrozí mu vězení na 15 až 20 let, případně až výjimečný trest za pokus o vraždu. Nyní je ve vazbě. Podle policistů jde o 37letého muže. Měl konflikty s dvojicí, která se při požáru vážně zranila a od horších následků jí pomohl pouze přítomný muž a rychlý příjezd záchranářů. Obviněným je bývalý manžel poškozené, uvedli policisté.

Policistům se podařilo najít podezřelého díky výpovědím svědků a kamerovým záznamům z okolí. „Při zadržení i výslechu nejdříve jakoukoliv vinu odmítal, později se i pod tíhou důkazů přiznal. Nemalou roli v konfliktu sehrál alkohol a partnerské vztahy,“ popsali policisté.

Při požáru se 12. července zranilo šest lidí, z nich dva policisté a jeden hasič. Hořel odpad v jednom z domů, požár poškodil i střechu objektu. Ve druhém nadzemním podlaží zůstali dva lidé, kteří se nemohli dostat ven. „Muž a žena nemohli tento zakouřený prostor opustit kvůli značnému množství horkého a toxického kouře uvnitř budovy. Únik oknem znemožňovala instalovaná železná mříž,“ uvedl tehdy mluvčí hasičů Filip Venclovský.

Ještě před příjezdem hasičů se uvězněnou dvojici snažil zachránit pracovník blízkého pneuservisu. Muž přistavil žebřík, vylezl na úroveň okna a mříž částečně vypáčil. „V době příjezdu hasičů se popálený muž již nacházel mimo zakouřenou místnost. Ženu, které se nepodařilo mříž překonat, držel zachránce za ruce, aby s ní v hustém kouři, který zahalil i blízký venkovní prostor, neztratil kontakt,“ popsal mluvčí.

Hasiči popálenou ženu z požárem zasaženého prostoru dostali ven, nasadili kyslíkovou terapii a dolů ji transportovali v nosítkách.

Městská část řeší demolici objektu

Hasiči už v ulici Rumiště zasahovali letos potřetí. Po instalaci nového plotu a zesílených hlídkách městské policie a úředníků tam lidí bez domova ubylo. „Uvažujeme také o dalším následném zabezpečení, nicméně teď řešíme projekt na demolici. Počítáme s tím, že by to mohlo začít už letos,“ řekl mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Na území města šlo v poslední době o druhý velký požár, k prvnímu hasiči vyjížděli začátkem května do Plotní ulice. V obytných stavebních buňkách tam uhořelo osm lidí. Podle závěru vyšetřování hasičů byla příčinou tragédie nedbalost nebo úmysl. Případem se dál zabývá policie a dozorující městské státní zastupitelství.

„Takové objekty jsou pro lidi, kteří se v nich nacházejí, opravdu nebezpečné, protože jsou tam zamřížovaná okna, zamřížované, zajištěné dveře,“ vysvětlil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Další podobný případ se stal ze čtvrtka na pátek na bývalém stadionu za Lužánkami. I tam přebývají bezdomovci. Magistrát do těchto lokalit vysílá kurátory, snaží se je dostat pryč domluvou.