Pracovník pneuservisu přispěchal na pomoc lidem v hořícím domě. Podle hasičů jim zachránil život

UDÁLOSTI: Podle hasičů zachránil David Studnica životy lidí v hořící budově (zdroj: ČT24)

O záchranu životů se podle hasičů zasloužil pracovník pneuservisu v Brně na Rumišti David Studnica. Pomohl jim uniknout z hořící budovy, v čemž jim zprvu bránila mříž. Požár nevyužívaného objektu, který obývají bezdomovci, se obešel bez obětí, ačkoli šest lidí včetně dvou policistů a hasiče utrpělo zranění.

David Studnica, který pracuje v pneuservisu v sousedství, reagoval okamžitě, když uslyšel volání o pomoc a spatřil, že z objektu na Rumišti stoupá dým. Lidem uvězněným uvnitř pomohl vytrhnout železnou mříž ve zdi, a potom se je snažil dostat ven.

„Pán byl vlezlý do půlky v okně, ten šel jednodušeji. Slečna byla pod oknem, tu jsem držel za ruku, vůbec jsem nic neviděl, do očí mi šel kouř,“ popsal. Po pěti minutách úsilí přijeli i hasiči, kteří mu pomohli.

Jejich mluvčí Jaroslav Mikoška ale zdůraznil, že úsilí Davida Studnici bylo klíčové pro to, že se požár obešel bez obětí. „Muže z okna zachránil, ženu držel do našeho příjezdu v ruce a držel s ní kontakt. My jsme pak pokračovali v záchraně,“ doplnil Mikoška.

I když při požáru nikdo nezemřel, bez zranění se neobešel, popáleni jsou i dva policisté a jeden hasič. Jedna žena utrpěla podle mluvčí krajské záchranky Michaely Bothové vážné popáleniny. „Bylo nutné ji zaintubovat, napojit na řízenou ventilaci. Poté jsme ji transportovali na popáleninové centrum do Fakultní nemocnice Brno, do stejné nemocnice jsme pak převezli také popáleného muže. Další pacient se nadýchal zplodin hoření,“ upřesnila. 

Proč k požáru došlo, zjišťuje policie. V jenom z domů hořel odpad, oheň pak poškodil i střechu nevyužívaného objektu.

Každopádně byl incident v ulici Rumiště letos již druhým velkým požárem, který se v Brně dotkl lidí bez domova. Při tom prvním v Plotní ulici zahynulo v květnu osm lidí. U pěti z nich přitom policie stále pátrá po totožnosti. Příčinu požáru zatím ani v tomto případě nezná.