Policie zadržela a odvezla asi dvacet aktivistů, kteří ráno zablokovali jatka v Mirovicích

Policie v úterý dopoledne odpoutala z řetězů protestující před jatky v Mirovicích na Písecku. Aktivisté podle policistů nevyslyšeli opakované výzvy k opuštění prostoru. Zhruba dvacítku účastníků akce odvezla policejní auta, zákrok se obešel bez zranění. Skupina hlásící se k hnutí za osvobození zvířat se ráno přivázala ke vchodu do jatek, chtěla tím bránit provozu areálu.

Akce začala kolem 8:00, před 10:30 policie aktivisty vyzvala, aby opustili prostor. Účastníci protestu neposlechli, a tak policie zasáhla. Těžkooděnci účastníky po odpoutání z řetězů odnášeli od vjezdu do areálu k nedaleké podnikové prodejně. Poté je odvezli v policejních autech. Po 11:00 začala do areálu vjíždět první auta. Aktivisté, které policie nezadržela, si je fotili a natáčeli na mobilní telefony.

Na místě zasahovali policisté z pořádkových jednotek i zásahové jednotky. Písecká policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová řekla, že zákrok se obešel bez zranění. Policie se podle ní nejdříve snažila s aktivisty vést dialog a vyřešit blokádu pokojnou cestou.

„Bohužel marné zákonné výzvy uplynuly, proto policisté přistoupili k tomu, co avizovali – k služebnímu zákroku. Zajistili jsme dvě desítky aktivistů a nyní je převážíme na oddělení k dalším úkonům,“ uvedla Čuřínová Ingrišová. Jak bude jejich jednání kvalifikováno, zatím mluvčí neuvedla. Podle ní může jít o přestupek i trestný čin.

Firma týrání zvířat odmítla

Koncern Agrofert, pod který jatka patří, se ohradil proti tomu, že by týral zvířata. „Naše porážky patří ke špičkovým moderním provozům, kde se zvířata poráží humánním způsobem. Dodržujeme takzvaný Animal Welfare, tedy dbáme o maximální pohodu zvířat. Jsme lokální firma, nevozíme živá zvířata přes půl Evropy. Jsme pod stálou státní veterinární kontrolou a dodržujeme veškeré zákony a předpisy. Pokud každý Čech zkonzumuje desítky kilogramů masa ročně, někdo toto maso musí průmyslově vyrobit, nebo se k nám musí dovézt odněkud ze zahraničí,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Agrofert zaznamenal v minulosti protesty v provozovně firmy Vodňanská drůbež v Modřicích na jižní Moravě. Podle mluvčího jde o několik akcí do roka. „V minulosti byly ale poklidnější, nepoutali se k bráně provozovny,“ řekl mluvčí.