Policie prověřuje údajné týrání dobytka na biofarmě. O zvířata pečujeme správně, tvrdí farmáři

Policisté ve spolupráci s veterináři vyšetřují možné týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek ve Vysoké na Přerovsku. Během kontroly, kterou na místě před několika dny na základě oznámení o týrání dobytka provedli, narazili na řadu nedostatků a objevili i jedno uhynulé tele. Zaměstnanci biofarmy se hájí, že o zvířata pečují správně. Firma na veterináře podala trestní oznámení.

Biofarmu Kozí Hrádek kontrolovali veterináři se Státní veterinární správy (SVS) na základě oznámení jednoho z místních obyvatel, který se kvůli údajnému týrání zvířat obrátil na policii. Kontrola proběhla minulý týden ve výběhu pro dobytek i ve stájích. 

Veterináři odhalili několik nedostatků, poukazovali například na to, že se zvířata bořila do nánosů hlíny s výkaly a byla špinavá. Podle chovatelů je ale současný stav výběhu důsledkem oteplení a deště. Jsou si údajně vědomi toho, že to není ideální stav, ale je podle nich lepší, když může dobytek na vzduch.

„Podmínky ve stáji také nebyly vyhovující, neboť tam také nebylo nastláno,“ upozornila ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy v Olomouci Hana Brázdová. 

Mrtvé tele jako důsledek kontroly?

Veterináři na farmě našli i uhynulé tele, které následně odvezli na pitvu. „Při příjezdu našich inspektorů byl ve výběhu zřetelný už studený kadáver telete a poblíž stojící jeho matka,“ řekla Brázdová. Provozovatel biofarmy ale tvrdí, že se tele narodilo mrtvé kvůli stresu vyvolanému kontrolou veterinářů. 

Jednalo se o prvotelku, která vlastně tele smetla. V okamžiku, kdy to probíhalo, jsme byli všichni přítomní.
Petr Graca
jednatel Farmy Kozí Hrádek

Padlo trestní oznámení na veterináře

Jednatel biofarmy Petr Graca má výhrady i ke způsobu údajně až sedmihodinové kontroly. Farma tak na veterináře v pondělí podala hned tři trestní oznámení. „Z našeho pohledu došlo k týrání zvířat jimi, nikoliv námi, protože my jsme měli připravené krmivo, měli jsme ložné plochy pro ně vystlané, a oni je nevpustili do objektu,“ upozornil Graca.

Krajská veterinární správa zatím zpracovává protokol a navrhne odebrání zvířat. Možné týrání na farmě nyní prověřuje policie. „V případě, že se nám podaří zjistit konkrétní osobu, která by se uvedeného trestného činu dopustila, tak podle trestního zákoníku jí hrozí trest odnětí svobody od půl roku až do tří let,“ řekla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Pokud policie vyhodnotí, že k trestnému činu nedošlo, budou podle redaktora ČT Dušana Gavendy věc zřejmě ještě jako přestupek projednávat úředníci odboru životního prostředí Městského úřadu v Hranicích.