Policie obvinila kvůli výbuchu domu v Koryčanech jednoho člověka, hrozí mu osm let vězení

Policie v souvislosti s loňským výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku, při kterém zahynuli dva lidé, obvinila jednoho člověka z obecného ohrožení z nedbalosti.  Neodborným zásahem měl při rekonstrukci domu způsobit únik zemního plynu a následný výbuch. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až osm let vězení. Dům explodoval po úniku plynu 15. září. Neštěstí si vyžádalo životy dvou dobrovolných hasičů a čtyři zraněné.

Podle dozorujícího státního zástupce Jiřího Láníčka je trestně stíhána jedna fyzická osoba pro zločin obecné ohrožení z nedbalosti. „Celková výše škody je nadále předmětem vyšetřování,“ řekl.

Majitelé dům v Masarykově ulici před výbuchem opravovali. „Obviněnému je kladeno za vinu, že neodborným zásahem do stavební části rodinného domu při provádění rekonstrukce způsobil únik zemního plynu, v důsledku čehož při následné explozi domu zahynuli dva zasahující členové sboru dobrovolných hasičů. Proti usnesení o zahájení trestního stíhání podal obviněný stížnost, která byla dne 2. 5. 2022 usnesením státního zástupce zamítnuta. Přípravné řízení se nyní nachází ve stadiu vyšetřování,“ uvedlo v tiskové zprávě Krajské státní zastupitelství v Brně.

Podle dřívějšího vyjádření policejní mluvčí Simony Kyšnerové bylo při rekonstrukci poškozeno plynové potrubí, což vedlo k následnému výbuchu. Ten si vyžádal životy dvou dobrovolných hasičů, kteří kvůli úniku plynu do domu přijeli. Zranění utrpěli jejich dva kolegové a další dva lidé.

Charita Kroměříž ve spolupráci s městem Koryčany vyhlásila několik dní po explozi veřejnou sbírku. Jejím cílem je pomoci lidem, kteří byli výbuchem postiženi. Vybralo se v ní přes pět milionů korun, třemi miliony korun do ní přispěl Zlínský kraj. Sbírkový účet by měl zůstat aktivní do konce letošního roku.