TÉMA

Koryčany

Za tragický výbuch domu v Koryčanech uložil soud podmínku. Viník omylem navrtal plynové potrubí

Za způsobení předloňského výbuchu domu v Koryčanech uložil soud Hynku Šípkovi trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu třicet měsíců. Omylem navrtal plynové potrubí. Při explozi zahynuli dva hasiči. Muži hrozily za obecné ohrožení z nedbalosti dva roky až osm let vězení. Rozsudek není pravomocný, obžaloba, obhajoba i zmocněnkyně poškozených si ponechaly lhůtu pro případné podání odvolání.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 15:02|

Za výbuch domu v Koryčanech podle znalce možná mohla závada na elektroinstalaci

Tragický výbuch rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku mohla způsobit technická porucha na elektroinstalaci. Na jedné přívodní fázi hlavního vypínače byla hloubková degradace materiálu, na vodiči i svorce. Poškozené místo žhnulo, a tím se mohl iniciovat výbuch, uvedl znalec u soudu. Explozi způsobil podle obžaloby jednatřicetiletý Hynek Šípek navrtáním plynového potrubí. Při předloňském výbuchu zahynuli dva zasahující dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů a obžalovaného utrpěli zranění.
30. 5. 2023|

Omylem jsem navrtal potrubí, přiznal u soudu muž obžalovaný ze smrtící exploze domu v Koryčanech

Jednatřicetiletý Hynek Šípek, který podle obžaloby způsobil předloňský tragický výbuch rodinného domu v Koryčanech, ve čtvrtek před kroměřížským okresním soudem přiznal, že před neštěstím omylem navrtal plynové potrubí. Svého činu litoval, řekl, že se snažil explozi zabránit. Při výbuchu zahynuli dva zasahující dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně obžalovaného utrpěli zranění. Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí Šípkovi dva roky až osm let vězení.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 10:24|

Státní zástupce podal kvůli výbuchu v Koryčanech obžalobu na jednoho člověka

Státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Kroměříži podal obžalobu na jednoho člověka z obecného ohrožení z nedbalosti. Obžaloba souvisí s loňským výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku, při němž zahynuli dva dobrovolní hasiči. Na svém webu informaci uvedlo brněnské krajské státní zastupitelství.
30. 12. 2022|

Postup hasičů při požáru alzheimer centra v Roztokách prověří kontrolní skupina

Zásah hasičů při požáru v roztockém alzheimer centru v minulém týdnu prověří kontrolní skupina generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Při rozsáhlém požáru v centru zemřeli dva lidé a 55 dalších se zranilo. V nemocnicích nyní zůstává pět klientů centra, žádný ale není na oddělení JIP. Vznikla materiální škoda zhruba sedmdesát milionů korun. Vyšetřování příčiny požáru potrvá zřejmě několik měsíců. Policie případ vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.
8. 6. 2022|

Policie obvinila kvůli výbuchu domu v Koryčanech jednoho člověka, hrozí mu osm let vězení

Policie v souvislosti s loňským výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku, při kterém zahynuli dva lidé, obvinila jednoho člověka z obecného ohrožení z nedbalosti.  Neodborným zásahem měl při rekonstrukci domu způsobit únik zemního plynu a následný výbuch. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až osm let vězení. Dům explodoval po úniku plynu 15. září. Neštěstí si vyžádalo životy dvou dobrovolných hasičů a čtyři zraněné.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 09:48|

Do sbírky pro postižené výbuchem v Koryčanech přispěje Zlínský kraj třemi miliony korun

Radní Zlínského kraje odsouhlasili finanční pomoc rodinám postiženým výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku ve výši tří milionů korun. Příspěvek, který hejtmanství hodlá poslat prostřednictvím veřejné sbírky, ještě musejí schválit krajští zastupitelé v listopadu. Při explozi zahynuli ve středu 15. září dva dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů utrpěli zranění.
21. 9. 2021|

Jeden z domů v blízkosti místa výbuchu v Koryčanech začal praskat. Podle statika je neobyvatelný

Jeden z rodinných domů v sousedství domu v Koryčanech na Kroměřížsku, který zničil středeční výbuch, je podle statika neobyvatelný. Po explozi má poškozenou konstrukci, hasiči proto zajistili stabilizaci objektu. Exploze si vyžádala životy dvou zasahujících dobrovolných hasičů, další čtyři lidé utrpěli zranění.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 14:07|

My na rozhodnutí máme sekundy. Ti, kdo ho pak zkoumají, na to mají i roky, říká šéf hasičů

Zasahující jednotka v Koryčanech nepochybila, tvrdí generální ředitel hasičského sboru Vladimír Vlček. Během výbuchu plynu tam zemřeli dva hasiči a dva se těžce zranili. Zranění utrpěli také další dva lidé. V pořadu Interview ČT24 si Vlček také postěžoval, že sboru chybí peníze a technika. „Lidé, kteří nasazují vlastní život, si to zaslouží.“ Rozhovor s ním vedla Zuzana Tvarůžková.
17. 9. 2021|

Sutiny domu po výbuchu v Koryčanech jsou odklizené. K poškození potrubí došlo podle policie při rekonstrukci

Hasiči v noci prohledávali a odklízeli trosky po výbuchu plynu v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Zároveň museli pomocí výškové techniky sundat poškozené dráty vysokého napětí a zabezpečit dva sousední domy. Při explozi zemřeli dva dobrovolní hasiči, kteří kvůli úniku plynu na místě zasahovali. Zranění utrpěli další 4 lidé.  Plynové potrubí podle šetření policie poškodily práce na rekonstrukci domu, kterou majitelé prováděli.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 12:17|

V Koryčanech vybuchl rodinný dům. O život přišli dva dobrovolní hasiči

V Koryčanech na Kroměřížsku vybuchl rodinný dům. Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) pro ČT uvedl, že zemřeli dva dobrovolní hasiči. Další dva dobrovolní hasiči jsou těžce zranění, do nemocnic odvezla záchranná služba i dva civilisty. Okolí místa je uzavřeno pro veškerou dopravu. Kvůli neštěstí vzlétl vrtulník, vyjíždělo i několik sanitek. Podle hasičů v domě vybuchl plyn. Podle generálního ředitele hasičů Vladimíra Vlčka nejsou indicie, že by pod troskami ještě někdo byl.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 19:29|

Řemeslníci na zřícenině hradu Cimburk obnovují bývalou první bránu. Léta byla zazděná

Řemeslníci obnovují na zřícenině hradu Cimburk u Koryčan na Kroměřížsku prostor bývalé první brány. Jde o jednu z nejstarších částí hradu z první poloviny 14. století. Brána v pozdějším období zanikla, je zazděná. Vstup do hradu se přesunul do míst, kde je nyní pokladna, řekl prezident spolku Polypeje David Krämer. Spolek se o hrad stará už 27 let.
21. 7. 2021|