Za tragický výbuch domu v Koryčanech uložil soud podmínku. Viník omylem navrtal plynové potrubí

Za způsobení předloňského výbuchu domu v Koryčanech uložil soud Hynku Šípkovi trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu třicet měsíců. Omylem navrtal plynové potrubí. Při explozi zahynuli dva hasiči. Muži hrozily za obecné ohrožení z nedbalosti dva roky až osm let vězení. Rozsudek není pravomocný, obžaloba, obhajoba i zmocněnkyně poškozených si ponechaly lhůtu pro případné podání odvolání.

Jednatřicetiletý Šípek už dříve přiznal, že před neštěstím omylem navrtal plynové potrubí. Svého činu litoval. Uvedl, že se snažil explozi zabránit. Masivní výbuch si vyžádal životy dvou zasahujících dobrovolných hasičů. Další dva dobrovolní hasiči utrpěli zranění, zranil se také Šípek. „Moc mě to mrzí,“ zopakoval Šípek. Rozsudek nechtěl pro média komentovat.

Státní zástupce Jiří Láníček navrhoval Šípkovi uložit trest odnětí svobody na dva a půl roku s podmíněným odkladem na zkušební dobu nejméně tří let. Obhajoba s vinou obžalovaného souhlasila. Žádala však zmírnění právní kvalifikace, kdy by Šípkovi hrozily maximálně dva roky za mřížemi, výši uloženého trestu přitom nechávala na soudu. Soud však respektoval právní kvalifikaci uvedenou v obžalobě.

Předsedkyně soudního senátu Hana Machalová při vynesení rozsudku uvedla, že Šípek vydal v nebezpečí smrti zasahující jednotku hasičů. Zatímco obžaloba tvrdila, že k explozi přispěla technická závada na elektroinstalaci, podle soudu se to z dokazování jednoznačně zjistit nepodařilo, což však na vině obžalovaného nic nemění. „Nevíme, jestli hasiči neudělali něco, čím mohli způsobit výbuch oni sami,“ řekla v odůvodnění rozsudku Machalová.

Plyn unikal asi 15 minut

Majitelkou domu byla Šípkova žena, manželé jej opravovali. Podle žalobce si Šípek při rekonstrukci počínal neopatrně a jádrovou vrtačkou navrtal přívod plynového potrubí pod hlavním uzávěrem plynu. Následkem byl masivní únik plynu a jeho nashromáždění v domě. Přestože se Šípek podle něj snažil uzavřít hlavní uzávěr plynu a věc oznámil na havarijní linku plynařů, nastal v domě výbuch, který jej zničil. K explozi podle obžaloby přispěla technická závada na elektroinstalaci.

Obžalovaný souhlasil s podanou obžalobou, s právní kvalifikací nikoliv. Po navrtání potrubí ucítil zápach a uslyšel syčení, zavolal proto plynařům. Plyn podle něj unikal zhruba patnáct minut. Uvedl, že s řemeslníkem ze sousedního domu uzavřeli hlavní ventil hlavního uzávěru plynu. Tvrdil také, že se pokusil otevřít okno a myslí si, že se mu to povedlo. Manželku poslal na zahradu. Hlavní jistič byl podle něj uvnitř rodinného domu, Šípek tvrdí, že jej vypínal. Po příjezdu hasičů nastal výbuch.

Postup po navrtání potrubí byl správný

Obžaloba se shodla s obhajobou na tom, že Šípkův postup po navrtání potrubí byl příkladný. Žalobce uvedl, že hasičské auto přijelo k domu 32 sekund před explozí. „Reálně měli hasiči na vyhodnocení situace zhruba dvacet sekund,“ řekl Láníček. Předpisy podle něj hasiči neporušili. „Byli průzkumnou jednotkou, tedy oni měli zjistit, co přesně se děje,“ uvedl státní zástupce.

Obhájce obžalovaného Jiří Hladík považuje čin svého klienta za zcela nezaviněný. „Je zřejmé, že hasiči nebyli náležitě informováni o situaci, která tam nastala, a nebyli dostatečně proškoleni,“ řekl advokát. Zpochybnil také, že by výbuch iniciovala závada na elektroinstalaci. Jako možnou příčinu zmínil statickou elektřinu na oděvech hasičů, kteří se na místě pohybovali, což u soudu v pátek zcela nevyloučil ani soudní znalec Petr Lepík. Soud podle obhájce rozhodl správně.

Dům v Masarykově ulici explodoval 15. září 2021. Výbuch jej zcela zničil, značně poškodil i dva sousední rodinné domy. Nyní už jsou opravené. Podle obžaloby činila majetková škoda téměř 2,3 milionu korun. Příbuzní obětí a zraněných, město Koryčany, zdravotní pojišťovny a správa sociálního zabezpečení požadují u soudu jako náhradu za nemajetkovou újmu přibližně 18 milionů korun. Soud poškozené odkázal s jejich nároky na řízení ve věcech občanskoprávních.