Za výbuch domu v Koryčanech podle znalce možná mohla závada na elektroinstalaci

Tragický výbuch rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku mohla způsobit technická porucha na elektroinstalaci. Na jedné přívodní fázi hlavního vypínače byla hloubková degradace materiálu, na vodiči i svorce. Poškozené místo žhnulo, a tím se mohl iniciovat výbuch, uvedl znalec u soudu. Explozi způsobil podle obžaloby jednatřicetiletý Hynek Šípek navrtáním plynového potrubí. Při předloňském výbuchu zahynuli dva zasahující dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů a obžalovaného utrpěli zranění.

Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí Šípkovi dva roky až osm let vězení. Šípek dříve řekl, že potrubí před neštěstím omylem navrtal. Svého činu litoval, uvedl také, že se snažil explozi zabránit. Majitelkou domu byla Šípkova žena, manželé ho opravovali.

Znalec Jiří Ledvina u soudu přiblížil, že elektroinstalace mohla být namáhána delší dobu. „Krabička mohla být ‚načnutá‘, mohlo se to dít déle, ale že byl velký proudový odběr, byla velká intenzita, začalo to žhnout,“ nastínil Ledvina. Nebylo to podle něj způsobeno tím, že by někdo do elektroinstalace úmyslně zasahoval. Podle znalce Petra Lepíka mohl výbuch iniciovat jistič nebo vypínač.

Náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Petr Ošlejšek řekl, že kontrolní zpráva při posuzování zásahu hasičů od příjezdu až po výbuch nezjistila nic, co by bylo v rozporu nebo se odklonilo od běžného postupu.

Dělal jsem, co jsem mohl, řekl obžalovaný

Podle obžaloby v důsledku neodborného zásahu začal masivně unikat plyn, který se nashromáždil v domě. Přestože se Šípek podle žalobce snažil uzavřít hlavní uzávěr plynu a věc oznámil na havarijní linku plynařů, došlo k explozi, která dům zničila.

Šípek dříve poznamenal, že souhlasí s podanou obžalobou, ne však s právní kvalifikací. Po navrtání potrubí ucítil zápach a uslyšel syčení. Plyn podle něj unikal zhruba patnáct minut. Zavolal plynařům, s řemeslníkem ze sousedního domu uzavřeli hlavní uzávěru plynu. „Snažil jsem se dělat vše, co jsem mohl,“ zdůraznil dříve obžalovaný.

Plyn v domě v Masarykově ulici explodoval 15. září 2021. Výbuch dům zcela zničil, značně poškodil i dva sousední rodinné domy. Ženy, které v nich bydlí, uvedly, že už jsou oba opravené, náklady jim pokryla pojistka.

Podle obžaloby činila majetková škoda přes dva miliony korun. Příbuzní obětí a zraněných, město Koryčany, zdravotní pojišťovny a správa sociálního zabezpečení požadují u soudu jako náhradu za nemajetkovou újmu přibližně osmnáct milionů korun. Hlavní líčení bude pokračovat 11. července.