V Koryčanech vybuchl rodinný dům. O život přišli dva dobrovolní hasiči

Události: Výbuch v Koryčanech (zdroj: ČT24)

V Koryčanech na Kroměřížsku vybuchl rodinný dům. Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) pro ČT uvedl, že zemřeli dva dobrovolní hasiči. Další dva dobrovolní hasiči jsou těžce zranění, do nemocnic odvezla záchranná služba i dva civilisty. Okolí místa je uzavřeno pro veškerou dopravu. Kvůli neštěstí vzlétl vrtulník, vyjíždělo i několik sanitek. Podle hasičů v domě vybuchl plyn. Podle generálního ředitele hasičů Vladimíra Vlčka nejsou indicie, že by pod troskami ještě někdo byl.

Dobrovolní hasiči z Koryčan do domu vyjížděli na základě oznámení o úniku plynu. „V šesti mužích se vypravili na místo a došlo bohužel k výbuchu. Mohu potvrdit dvě osoby, které byly nalezeny bez známek života z řad dobrovolných hasičů. Další dva byli zraněni, dva vyvázli bez zranění a stále pomáhají v zásahu. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ řekl hejtman.

„Záchranná služba Zlínského kraje poskytla péči čtyřem zraněným osobám, z nichž jedna byla letecky převezena do Ostravy a dvě byly sanitkami odvezeny do nejbližších nemocnic,“ uvedl ve vysílání ČT24 mluvčí záchranářů Jakub Omelka. Jedna osoba byla s lehkými zraněními ošetřena na místě. Stav zraněného muže v ostravské nemocnici je prý vážný, ale stabilizovaný.

Studio ČT24 – Při výbuchu plynu v Koryčanech zahynuly dvě osoby (zdroj: ČT24)

Na místě před 17. hodinou zasahovalo stále několik desítek hasičů, krizoví interventi nebo policejní psycholog. Dostat se přímo k místu prý není možné, stejně jako do samotné obce, kam policisté nepouštějí nikoho, kdo se neprokáže trvalým bydlištěm. Kolem 18. hodiny hlásila reportérka ČT z místa, že nejintenzivnější zásah už je u konce, situaci již zmapoval i hasičský dron.

„V souvislosti s výbuchem jsme byli nuceni uzavřít hlavní silniční tah mezi Kroměříží a Kyjovem, hlídky odklání provoz,“ sdělila ČT24 policejní mluvčí Simona Kyšnerová s tím, že není jasné, jak dlouho bude uzavírka trvat, pravděpodobně ještě několik hodin. Na místě jsou také kriminalisté, kteří zjišťují okolnosti výbuchu.

Šéf hasičů: Tento den pro nás není jednoduchý

„Tento den pro nás není jednoduchý, ztratili jsme dva hasiče,“ sdělil na místě v rozhovoru pro ČT24 generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček s tím, že chce vyjádřit „nesmírnou lítost a soustrast pozůstalým.“

Nyní se podle něj ještě budou prohledávat veškeré trosky, i když nejsou indicie, že by pod nimi ještě někdo byl. Zásah by tak měl pokračovat ještě celou noc.

Generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček k výbuchu plynu v Koryčanech (zdroj: ČT24)

Hlášení o úniku plynu podle něj přišlo ve 12:36, ve 12:44 pak na místo dojela místní jednotka z Koryčan, a ve 12:46 hodin nastal výbuch. Celkem se na místě pohybovalo 12 jednotek hasičů, které čítaly 80 dobrovolných či profesionálních hasičů.

Dva hasiči jsou podle Vlčka s těžkými zraněními v nemocnici. Zranění jsou také civilisté, pravděpodobně majitel nemovitosti a další člověk. Vlček také zmínil, že hasiči pro tuto událost zřídí vyšetřovací komisi.

Zásah hasičů v Koryčanech
Zdroj: ČTK/Glück Dalibor

Další výbuch již nehrozí

Na místo byl podle hasičů vyslán USAR tým z Moravskoslezského kraje. Jeho členové se specializují například na záchranu lidí ze zřícených budov. „Probíhá odklízení sutin tak, aby se postupně prohledával celý prostor. Na místě je i pes, který je speciálně vycvičený na vyhledávání osob ze sutin. Plyn byl již vypnutý, takže další výbuchy nehrozí,“ doplnila mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Koryčany se nacházejí poblíž hranice Zlínského a Jihomoravského kraje. Na místě zasahovaly dva záchranářské vrtulníky, po 17. hodině už tam nebyla žádná posádka záchranné služby.

Neštěstí odmítla komentovat koryčanská starostka Hana Jamborová (BEZPP). „Já se teď vyjadřovat nebudu, nezlobte se. Nemám k tomu prostor,“ řekla odpoledne starostka.

Statistiky

Úmrtí hasičů při zásazích nejsou v Česku častá. Hasičské statistiky uvádějí, že od roku 1990 do konce loňského roku zahynulo ve službě 37 hasičů, z toho 19 dobrovolných. Pro hasiče byly v posledních 30 letech nejčernějšími obdobími roky 1992 a 2002, kdy při zásazích zahynulo šest, respektive pět jejich kolegů. Naposledy zahynuli dva hasiči při různých zásazích v roce 2019.

Středeční výbuch plynu v domě je také nejtragičtější za pět let. Při výbuchu v domě v Havířově na Karvinsku v říjnu 2016 zemřel šedesátiletý muž. Jeho matka utrpěla těžká zranění, kterým později v nemocnici podlehla. 

V únoru 2013 silný výbuch zdemoloval panelový dům ve Frenštátě pod Radhošťěm. O život přišlo sedm osob, včetně tří dětí, dalších 11 lidí utrpělo zranění. Tragédii způsobil psychicky labilní muž, jenž se chtěl pomstít svému okolí a pustil zemní plyn ve svém bytě a ve sklepě vymontovat ventil hlavního plynového uzávěru; sám skončil na seznamu obětí.