My na rozhodnutí máme sekundy. Ti, kdo ho pak zkoumají, na to mají i roky, říká šéf hasičů

Interview ČT24: Při zásahu v Koryčanech hasiči nepochybili, říká Vlček (zdroj: ČT24)

Zasahující jednotka v Koryčanech nepochybila, tvrdí generální ředitel hasičského sboru Vladimír Vlček. Během výbuchu plynu tam zemřeli dva hasiči a dva se těžce zranili. Zranění utrpěli také další dva lidé. V pořadu Interview ČT24 si Vlček také postěžoval, že sboru chybí peníze a technika. „Lidé, kteří nasazují vlastní život, si to zaslouží.“ Rozhovor s ním vedla Zuzana Tvarůžková.

Podle Vlčka při zásahu v Koryčanech hasiči neudělali žádnou chybu. „Nechci předjímat závěry oficiálního vyšetřování, ale z dostupných informací k samotnému výbuchu došlo v desítkách sekund po příjezdu první dobrovolné jednotky, a to toho při vší úctě nejde moc udělat.“ Šéf hasičů vyjádřil soustrast a lítost pozůstalým a rodinám zraněných.

Celou událost budou prošetřovat policisté, hasiči sestavili expertní komisi, která bude vyšetřování nápomocná. Zásahu se účastnilo osmdesát hasičů, kynologové, policie, záchranáři a dva vrtulníky.

„My na rozhodnutí zpravidla máme sekundy, desítky sekund. Ti, kteří pak zkoumají, jestli jsme rozhodli a zasáhli dobře, na to mají ne hodiny, ne dny, ale měsíce a roky,“ říká Vlček, který se na místo tragédie osobně dostavil.

Události: Výbuch v Koryčanech (zdroj: ČT24)

Plyn začal podle předběžných zpráv unikat kvůli chybě při rekonstrukci domu. Podle šéfa hasičů se to stává denně. Stavaři můžou podcenit náročnost prací, zejména pokud nejsou dostatečně vytyčeny inženýrské sítě.

Zásah v Koryčanech byl psychicky náročný. Zasahovat musely týmy posttraumatické péče

Okolnosti zásahu v Koryčanech nebyly jednoduché. „V případech, kdy se jedná o postižení hasičů, kolegů, kamarádů, kteří přijíždí k mimořádné události spolu, tak jsou podmínky samozřejmě velmi traumatizující. Na druhé straně je enormní snaha kolegy zachránit,“ vysvětluje Vlček.

Do akce proto šly týmy posttraumatické intervenční péče. Vedly pohovory s hasiči z koryčanské jednotky a s pozůstalými. „Určitým bodem zlomu může být záležitost, která se týká pohřbu, ale my jsme i na tyto události připraveni a snažíme se být nápomocni i paní starostce.“

Za dvacet let fungování hasičského sboru tragicky zahynulo čtyřiadvacet hasičů. Z toho bylo jedenáct profesionálních a třináct dobrovolných. Zraněno jich bylo osm a půl tisíce.

Hasičům chybí moderní vybavení a peníze

Vlček také upozornil na nedostatečné financování hasičského sboru. Ze sedmi set prvosledových stříkaček profesionálních hasičů jich jsou tři stovky po době životnosti. U dobrovolných hasičů je situace podobná. Mají dva tisíce čtyři sta hasicích vozů a z toho je třináct set starších pětadvaceti let.

„Hasiči potřebují vybavení a techniku, jestliže jdou do mimořádných případů, jdou zasahovat do ohně, do dopravní nehody, kde nasazují vlastní život ve prospěch svých spoluobčanů,“ stěžoval si generální ředitel.

Sám nedělá mezi dobrovolnými a profesionálními hasiči velký rozdíl. Dobrovolní zasahují při čtyřiceti procentech mimořádných událostí.

„Dobrovolní hasiči jsou pro nás neocenitelnou složkou a domnívám se, že do budoucna by si zasloužili větší ocenění, protože ve svém volnu nasazují své životy.“ Vlček zmínil například daňové úlevy, které jsou pro hasiče v zahraničí běžné.

V malých výjezdových jednotkách chybí asi tři sta lidí. S vládou se však na příští rok podařila vyjednat miliarda korun navíc na vybavení hasičů.