Prasata zahnala houbařky na strom. Pátrači je zaměřili za pár vteřin

Události: Pomoc při pátrání po lidech (zdroj: ČT24)

Díky moderní lokalizační technologii je pomoc lidem v nouzi snadnější. Zatímco dřív se záchranáři museli spolehnout na orientační schopnosti volajících, teď je s pomocí technologie dokážou najít během několika vteřin. Před pár dny například pomohla ženám, které se při houbaření ztratily v lese.

„Dobrý den, my jsme byly na houbách a ztratily se. A vůbec nevíme, co máme dělat. A u nás jsou ta prasata. Tak jsme vylezly na strom,“ volala na tísňovou linku jedna ze ztracených žen.

Podle uvedených indicií by policisté po ztracených houbařkách mohli pátrat celé hodiny. Díky moderním technologiím je však operační středisko dokáže zaměřit během pár vteřin – jako právě v případě z minulého víkendu nedaleko Koryčan na Kroměřížsku.

Systém pokročilé lokalizace mobilního telefonu používá policie necelé čtyři roky, pomáhá jí najít volajícího s přesností na třicet metrů. „Spousta lidí je zmatených při dopravní nehodě na dálnici, neznají přesné místo, takže díky tomuto dokážeme volajícího lokalizovat,“ uvedl vedoucí operačního odboru krajského ředitelství v Brně Bohumil Dvořák.

Pomáhají i cyklopočítače nebo chytré hodinky

Funkci po domluvě s policií otestovala také Česká televize – lokalizace redaktorky trvala několik vteřin. Služba funguje pouze jednosměrně, operátoři integrovaného záchranného systému dokážou zaměřit mobilní telefon jen v případě, že je z něj voláno na tísňové linky.

„Pro telefony, které nedisponují chytrým operačním systémem, máme takzvanou výseč od mobilního operátora, ale pak to místo je s přesností zhruba tří kilometrů,“ sdělil Dvořák.

Podobné technologie využívají i hasiči nebo záchranáři, které upozorňuje i aplikace Záchranka. Nejen sportovcům pak mohou pomoci i cyklopočítače nebo chytré hodinky. „Dokáží detekovat pád, případně nehodu, a odešlou na přednastavené kontakty zprávu o pozici,“ popsal jednatel společnosti gpscentrum Brno Tomáš Holík. Zároveň mívají i funkci, díky níž lze sledovat pohyb uživatele on-line.