Omylem jsem navrtal potrubí, přiznal u soudu muž obžalovaný ze smrtící exploze domu v Koryčanech

Jednatřicetiletý Hynek Šípek, který podle obžaloby způsobil předloňský tragický výbuch rodinného domu v Koryčanech, ve čtvrtek před kroměřížským okresním soudem přiznal, že před neštěstím omylem navrtal plynové potrubí. Svého činu litoval, řekl, že se snažil explozi zabránit. Při výbuchu zahynuli dva zasahující dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně obžalovaného utrpěli zranění. Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí Šípkovi dva roky až osm let vězení.

Majitelkou domu byla Šípkova žena, manželé jej opravovali. Podle státního zástupce Jiřího Láníčka si Šípek při rekonstrukčních pracích počínal neopatrně a vrtačkou navrtal přívod plynového potrubí pod hlavním uzávěrem plynu. Podle obžaloby následně došlo k masivnímu úniku plynu a jeho nashromáždění.

Přestože se Šípek podle žalobce snažil uzavřít hlavní uzávěr plynu a věc oznámil na havarijní linku plynařů, nastal v domě výbuch, který jej zničil.

„Snažil jsem se dělat vše, co jsem mohl“

Před soudem Šípek uvedl, že souhlasí s podanou obžalobou, s právní kvalifikací však nikoliv. „Já tomu dostatečně nerozumím,“ konstatoval. Po navrtání potrubí ucítil zápach a uslyšel syčení. Plyn podle něj unikal zhruba patnáct minut. Po navrtání potrubí zavolal plynařům. „Myslím si, že mi paní jenom řekla, že volá hasiče,“ vypověděl Šípek. Zmínil také, že s řemeslníkem ze sousedního domu uzavřeli ventil hlavního uzávěru plynu. „Snažil jsem se dělat vše, co jsem mohl,“ tvrdí obžalovaný.

Dále zmínil, že se pokusil otevřít okno a myslí si, že se mu to povedlo. Manželku poslal do zahrady. Hlavní jistič byl podle něj uvnitř rodinného domu. „Hlavní jistič jsem vypínal určitě, to si pamatuju,“ konstatoval Šípek. Nikdo podle něj potom elektřinu nezapínal. Po příjezdu dobrovolných hasičů, z nichž jeden podle obžalovaného asi vešel do domu, nastala exploze. Co bylo bezprostřední příčinou výbuchu, obžalovaný nevěděl.

Obhájce Jiří Hladík připustil, že jeho klient únik plynu a výbuch zavinil. „Nicméně v této věci, je to tedy hraniční, je zásadní otázka to, že zasahující hasiči byli vysláni na místo, aniž by byli informováni o podstatě a rozsahu havárie. Aspoň tak to vyplývá z protokolu o kontrole Hasičského záchranného sboru,“ zdůraznil Hladík. Obžalovaný podle něj bránil tomu, aby se lidé k domu přibližovali. „Činil všechna opatření k tomu, aby se nikomu nic nestalo,“ doplnil obhájce.

Dům v Masarykově ulici explodoval 15. září 2021. Výbuch jej zcela zničil, značně poškodil i dva sousední rodinné domy. Podle obžaloby činila majetková škoda téměř 2,3 milionu korun. Příbuzní obětí a zraněných, město Koryčany, zdravotní pojišťovny a správa sociálního zabezpečení požadují u soudu jako náhradu za nemajetkovou újmu přibližně 18 milionů korun. Hlavní líčení by mělo pokračovat 20. dubna, na kdy soud plánuje předvolat několik svědků.