Policie kvůli sněhu uzavřela pro kamiony silnici z Ostravice k hranicím se Slovenskem

Česko zasypal sníh, větší problémy nezpůsobil (zdroj: ČT24)

Policie uzavřela v souvislosti se silným sněžením pro kamiony silnici z Ostravice k hranicím se Slovenskem. Silničáři v neděli ráno uvedli, že na Třinecku vyhlásili kalamitní stav, později ale své vyjádření upravili s tím, že kalamita v regionu není. Po nočním vydatném sněžení však byly silnice v Moravskoslezském kraji většinou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Také v dalších krajích vyzvali silničáři řidiče ke zvýšené opatrnosti. Meteorologové zároveň v neděli zmírnili výstrahu před vydatným sněžením.

Silničáři původně uvedli, že na Třinecku vyhlásili kalamitní stav. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla ale jeden z dispečerů jen špatně vyhodnotil situaci. „Na Třinecku kalamita není. Sinice tam jsou všechny průjezdné.“

V Moravskoslezském kraji byly silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Z dat, která ráno zveřejnilo ŘSD, vyplývalo, že na komunikacích leží zbytky sněhu, ve vyšších polohách je ujetá vrstva.

Pro kamiony a nákladní auta s přívěsem či návěsem silničáři a policisté tuto zimu poprvé uzavřeli silnici 1/56 v úseku Ostravice–Bílá, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Silnice se nesmí solit, protože vede v blízkosti přehrady s pitnou vodou. V kopcích ale sníh působí často komplikace. Omezení v tomto úseku by mělo skončit v neděli večer.

Aktuální situace na Valašsku
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Hasiči v Moravskoslezském kraji ve spojení s počasím vyjížděli především k většímu množství stromů, které spadly na silnici. „Od začátku sněžení v sobotu večer dosud evidujeme dvě desítky událostí. Všechny se obešly bez zranění a bez větších škod,“ řekl po dopoledni mluvčí hasičů Jakub Kozák. Hasiči zasahovali i u nehody sypače v Pusté Polomi na Opavsku. Vůz sjel ze silnice do příkopu. Těžká technika jej musela dostat zpět na komunikaci.

Ke zvýšené opatrnosti vyzývají silničáři také řidiče v severních Čechách či v Pardubickém a Středočeském kraji. Opatrní mají být i řidiči na Vysočině.

Mapu výstrahy před sněžením meteorologové upravili

Meteorologové odvolali výstrahu před sněžením v částech Zlínského a Moravskoslezského kraje. Týká se to například Kroměřížska, Uherskohradišťska, Novojičínska či Opavska. Stále ale platí, že na většině východní a severní části Česka bude sněžit vydatně, hrozí také tvorba sněhových jazyků. 

Na většině jižní Moravy a ve větší části Moravskoslezského kraje napadne v neděli až dvacet centimetrů nového sněhu. Také v pondělí bude sněžit. V menší části Ústeckého, Olomouckého, Pardubického a Jihomoravského kraje a ve větší části krajů Libereckého, Královéhradeckého, Zlínského a Moravskoslezského napadne i 25 centimetrů.

V souvislosti s tím očekávají meteorologové také tvorbu sněhových jazyků. Při cestách do hor by řidiči měli mít sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách je potřeba dodržovat pokyny Horské služby.

Podle týdenní předpovědi počasí se sněžení očekává v první polovině příštího týdne. Teploty budou zejména v noci klesat hluboko pod nulu, mrznout má ale i přes den.