Po dvaceti letech na ulici získala žena v Brně byt. Sociálního bydlení je ale dle charity málo

Brněnské projekty pomáhají lidem bez přístřeší (zdroj: ČT24)

Sociálních bytů v Brně je podle ředitele brněnské diecézní charity Oldřicha Haičmana málo. Magistrát i radnice městských částí různými projekty pomáhají lidi bez přístřeší vracet do běžného života, zatím jde ale o jednotlivé případy. Například v Brně-Židenicích se podařilo najít byt pro ženu, která byla na ulici víc než dvacet let.

Vilma Vašková žije na ulici dvacet let, z toho sedmnáct v domku na nářadí v brněnských Židenicích. Poslední roky i s partnerem. V horku, dešti i v třeskutých mrazech. Teď už ale pomalu začínají balit, od židenické radnice dostala byt. „Úplná nádhera, jsem šťastná,“ říká. Za nájem bude platit tři tisíce korun plus cenu energií. Chce si najít i práci.

Městská část spolupracuje s neziskovou organizací Mezi čtyři stěny. Adepti na sociální bydlení s nimi musejí komunikovat minimálně půl roku. „Abychom nerozhodovali na základě prvního pocitu. To vše pak zvyšuje důvěryhodnost a také umožňuje obhájit si to, že právě těmto lidem byt nabízíme,“ vysvětlil starosta Židenic Petr Kunc (nestr.).

První krok z ulice ale může mít i jinou podobu, například začít využívat noclehárnu brněnské charity. Kapacitu má třicet čtyři míst. Většinou bývá plně obsazená na podzim a v zimě. V létě bývá zájem nižší. Letos je to ale jinak. „Jsou tam jenom tři místa volná. Lidé mají strach a obavu, protože i mezi nimi je kriminalita,“ vysvětlil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Rezervy ale ředitel charity vidí v nabídce sociálního bydlení, která je podle něj slabá. Magistrát zatím pokračuje v projektu Housing First na bydlení pro lidi v nouzi. Letos v rámci něj zabydlí dvacet domácností, v dalším projektu pak čtyřicet. „Projekty už běží, už se schvalují první nájemní smlouvy. Například v Housing First to teď byly dvě,“ řekl mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Podle opozičního zastupitele Matěje Hollana (za Zelené a Žít Brno) je to málo. „Pokud chceme problém vyřešit, a ne ho jenom udržovat, nebo spíš ještě zvětšovat, tak je potřeba v tom razantně zrychlit,“ poznamenal Hollan. Klíčová je ale podle ředitele charity především motivace lidí bez domova samotných.