Pavel přijel na motorce na zahájení týdnů přátelství do Bavorska. Ocenil posun sudetoněmeckého sdružení

Na svém motocyklu přijel český prezident Petr Pavel na zahájení Bavorsko-českých týdnů přátelství do bavorského Selbu. Doprovázeli ho dva členové ochranky, také na motorkách. Při zahájení festivalu ocenil posun Sudetoněmeckého krajanského sdružení a přínos jeho předsedy Bernda Posselta ke zlepšení vzájemných česko-bavorských vztahů. Vymezil se také proti úvahám o uzavření hranic kvůli migraci.

Před bývalou porcelánku, dnes muzeum porcelánu Porzellanikon u Selbu, přijel Pavel s několikaminutovým předstihem proti plánovanému programu. Příjezd českého prezidenta na motocyklu byl atrakcí i pro hosty společného setkání.

„Jeli jsme kousek i přes Sasko. V Kraslicích jsme se stavili na pumpě a každý se s námi fotil,“ popsal cestu Pavel. Do německého Selbu přijel ze svého domova v obci Černouček na Litoměřicku.

UDÁLOSTI: V německém Selbu začaly Česko-bavorské týdny přátelství (zdroj: ČT24)

Při zahájení dnů přátelství řekl český prezident, že považuje vztahy obou zemí za nejlepší za poslední dobu. Přispělo k tomu podle něj i Sudetoněmecké krajanské sdružení. „Vítám posun v Sudetoněmeckém krajanském sdružení a chtěl bych poděkovat Berndu Posseltovi, opravdu si toho vážím,“ řekl. V projevu také Pavel vyzval ke spolupráci na řešení problémů migrace místo úvah o uzavření hranic.

V Selbu se Petr Pavel setkal také s bavorským premiérem Markusem Söderem. Ten návštěvu hlavy českého státu zvláště vyzdvihl. „Je to první prezident po Václavu Havlovi, který navštívil Bavorsko. V tomto ohledu je to velmi významné gesto, velmi silný signál uznání, přátelství a blízkého sousedství,“ řekl.

Státníci hovořili o zlepšení dopravního propojení obou regionů, které by podle Pavla pomohlo Bavorsku i české ekonomice. O vzájemném dopravním spojení hovořil Söder i ve svém projevu na začátek dnů přátelství. Řekl, že zatímco severojižní spojení napříč Bavorskem je dobré, stále chybí spojení ze západu na východ, což by mohlo být podstatné i pro českou stranu. Poukázal, že zatímco na české straně je elektrizovaná železnice až do Chebu, za hranicemi trolej zatím nepokračuje. Stejně tak chybějí desítky kilometrů k propojení české dálnice D6 a německé A9.

Program tříměsíčního přeshraničního festivalu, který zahájili mimo jiné Pavel a Söder, je plný akcí, včetně netradičních. Budou se týkat sportu, přinesou hudební vystoupení, open air festival Dancing friends, uměleckou světelnou videoinstalaci, poznávací zájezdy přes hranice nebo třeba společné dny udržitelnosti. Festival se zaměří také na různé aspekty přeshraničních vztahů; kromě jiného na světlo, přírodu, vodu, Evropu, jazyk a historii, kuchyni a umění a design. Společnou vizí je, aby celý bavorsko-český příhraniční region vytvářel společný prostor pro budoucnost.